Битките ескалират: ВСУ нападнаха Севастопол с дронове, Русия отговори с ракети Х-22 и удари Николаев и Одеса

Свят

Медиите в Севастопол съобщават за нападение с дронове от страна на украинските въоръжени сили. Според очевидци в града се чува грохот – вероятно от избухнали ракети за противовъздушна отбрана, пише BBC.

Представители на руската администрация в Крим съобщиха, че в нощта на 7 май повече от 10 украински дрона са атакували полуострова. Управителят на Севастопол Михаил Развозжаев написа в своя Telegram, че тази нощ силите за противовъздушна отбрана „отблъснаха поредната атака“ срещу града.

„Един безпилотник загуби контрол и падна в горски пояс в район, отдалечен на около 5 км, отломките бяха открити от служители на МВР и Министерството на извънредните ситуации. Вторият дрон беше свален над морето близо до град Херсонс , третият над морето, написа той.

В същото време, по неговите думи, няма пострадали обекти в града. Освен това в мрежата беше публикувана снимка с останки, за които се твърди, че са украински дронове свалени тази нощ над Крим.

Украински безпилотни летателни апарати са били забелязани и в Казашкия залив и Фиолент.

В Крим и Севастопол е в сила висока, „жълта“, степен на терористична опасност, както и среден режим на реагиране, според системата за квалификация на риска на Руската федерация.

Вчера сутринта от полуостров Крим се появиха също съобщения, че системата за противовъздушна отбрана над полуострова е работила. Задействането й е в северната част на Крим, няма жертви и разрушения. Съобщението на властите бе, че атаката е извършена с украински балистични ракети.

Русия отговори с ракети Х-22 и удари Николаев и Одеса 

„В нощта срещу неделя, 7 май, руските войски атакуваха Николаев. Противникът е ударил града със свръхзвукови ракети Х-22. Четири са взривовете в областния център“ Това се съобщава в Телеграм на Николаевската областна военна администрация.

На свой ред говорителят на оперативното командване „Юг“ Наталия Гуменюк заяви, че в Николаев една от ракетите е ударила промишлено предприятие. Потвърдени са удари в Николаевска и Херсонска области.

Експлозия се чу в Одеса близо до военното летище, съобщават военни журналисти

Украински ресурси съобщават за масиран ракетен удар откъм Черно море

Мащабно изстрелване на ракети се наблюдава в района на Черно море, според украински източници. Информацията сочи, че в небето се намират едновременно седем бомбардировача Ту-22М3, съобщава се и за изстрелвания на ракети от посоката на Крим.

Според някои източници в момента във водите на Черно море се намират руски бойни кораби, способни да изстрелят общ залп от 32 крилати ракети „Калибър“. Една от причините за ударите може да е опит за разбиване на украинските сили, които се готвят да организират мащабна офанзива.

Все още няма официални изявления по този въпрос – вероятно информация ще се появи в следващите няколко часа.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *