Близнашки: Радев е заблуден, а ГЕРБ е на път да спечели убедително изборите

България отблизо

Проф. Георги Близнашки направи прогноза за следващия парламент и за пореден път се заяде с държавния глава. „Трудно е да се предскаже какъв ще бъде следващият парламент. 

В нашето общество има едно по-дълбоко разделение вътре в него и избирателните кампании трудно внасят кой знае какви корекции в съотношението на силите. Виждате, след всичките тези протести, продължили няколко месеца, управляващата партия е на път да спечели и то убедително изборите“.

Това каза в предаването „Опорни хора“ по „България Он Еър“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

„Наивно е да се смята, че ще настъпят някакви дълбоки размествания. На сцената се появиха много нови субекти, но те се борят за много малък сегмент.

Става дума за едни – 5-10 %. Когато едните тръгнат нагоре – това е за сметка на другите. Най-вероятно там ще бъдат изненадите – в десния спектър, където много е вероятно някои въобще да не влязат в парламента, макар че вдигнаха много шум през последните няколко месеца, защото те се борят за един много ограничен контингент“, конкретизира ситуацията проф. Близнашки.

„Не се получи да се стигне до срив в конституционната система, до държавен преврат, от парламентарна република да преминем към президенциализъм. Всичко това беше осуетено. Много хора не разбраха, че кулминацията на протеста не беше в София, а в Брюксел, когато ЕП прие резолюцията за България. Там ясно беше казано, че изборите ще бъдат редовни.

Всъщност, никой не иска сътресения в периферията на Европа. В България не може да се произведе български Орбан или нещо такова“, коментира бившият служебен премиер.

„Тази година ще си говорим основно за конституция. Тези, които влязат в парламента, ще се упражняват най-вече в конституционното право. Мисля че всички ще се поддадат на това изкушение. Има разочарование у нас от демокрацията, от парламентаризма и много хора се опитват да го експлоатират“, очерта тенденциите проф. Близнашки.

Относно протестите и президента Румен Радев, Георги Близнашки заяви, че „заблудата на държавния глава, избран от народа, е, че хората, излезли на площада, това е самият народ“.

По повод споровете за мястото на прокуратурата, Близнашки бе категоричен, че „няма как да се извади прокуратурата от съдебната власт. Има европейски тенденции, имаме международни ангажименти. Това въобще не може да се случи. Целта е да се парализират институциите и най-вече прокуратурата, а нейната дейност започва да дава резултати“.

„Сега се справяме с наследството, което ни оставиха във втората половина на 90-те години“, коментира проф. Георги Близнашки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *