Бойко Рашков вика на разпит двама министри от ГЕРБ заради далавери с народни пари

България отблизо
Двама бивши регионални министри от ГЕРБ – Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на автомагистрала „Хемус“.

Това заяви пред „Сега“ вътрешният министър Бойко Рашков, пояснявайки, че от полицията зависи кога ще са разпитите, но ставало дума за „тези дни“.

 

Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството.

 

Рашков каза още, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето й.

В края на миналата седмица МВР съобщи, че 60 млн. лв., получени за Лот 5 на магистрала „Хемус“, са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. След това парите са преведени на буферна фирма, за да бъде прекъсната връзката между търговското дружество, подписало договора, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки „към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени“.

 

В петък прокуратурата обяви, че още не е получила иззетите веществени доказателства от акцията на МВР за „Хемус“.

 

„В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност“ за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление“, каза градският прокурор Илиана Кирилова.

 

Десетките милиони лева аванси за изграждането на автомагистралата са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания. Държавното дружество „Автомагистрали“ е позволило плащанията да се гарантират не само с банкови гаранции, но и със застрахователни полици.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *