Бойко Рашков в шокиращо интервю обясни за кюлчетата, подслушването и още нещо

България отблизо
Да припомня, че преди дни влязох в едно студио и една телевизия. Там казах, че МВР има капацитет и поддържам това мнение. Друг е въпросът как се използва този капацитет. Не са добре нещата, капацитет има, но действията в отделни служби до този момент по-скоро ме разочароват, отколкото да ми дават оптимизъм. Зависимостите, които усещам и виждам са толкова силни, че като че ли поведението на някои служители се диктува отвън.

Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на „ЕвроДикоФ“  по Евроком.

 

„Това ведомство е било поставено под такъв контрол, че някои служители не са могли да вземат самостоятелно решение. Това се отнася както по политическа линия, а вече получих обилна информация и за връзки с прокуратурата в нашата страна. Аз още не съм напълно готов с всички факти, но когато те станат достатъчно аз ще ги изнеса публично, защото това министерство няма самостоятелност дори и в неговата оперативно-издирвателна дейност. Вероятно това не говори много на хората, но аз ще го обясня публично и то съзнателно, защото министерството не може да си гарантира конспиративността на действията“, обясни Рашков.

По думите му има определена сфера в дейността на министерството на вътрешните работи, където принципите за конспиративност имат изключително важно значение за успеваемостта. „Когато се нарушат тези принципи ние можем да съобщим, че работим негласно срещу този свят“, допълни той.

Той коментира и отпуските на шефовете в службите. „Бившият премиер съзнателно им е разрешил тези отпуски. Аз не познавам в практиката подобни случаи. Един ръководител на ведомство, което се занимава с националната сигурност“, обясни Рашков.

 

Искам да изчакам говорителите на бившия премиер Бойко Борисов. И той се е изказал и говори за плод-зеленчук в неговия типичен изключително интелигентен стил: да говори за мисирки, тулупи. Той вече няма думата и няма да се съобразя с тях, продължи Рашков.

Не са направени опити за унищожаване на доказателства. Физически са унищожавани материали, събирани до формирането на това правителство, които материали са резултати на СРС. Този факт трябва да говори достатъчно много за българския народ, обясни Рашков.

Премиерът от Банкя каза, че няма как да не може да се установи дали има или няма използвани СРС-та по отношение на политици, защото в тези технически средства остават следи. Очевидно Борисов не е наясно с механизма, разясни той.

 

По думите на Рашков при Борисов ДАНС се е държала като клон на прокуратурата.

 

Служебният министър на вътрешните работи ще изиска от новия шеф на ДАНС списъка на онези 27 магистрати и 11 висши политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина – според справката на ДАНС, за която прокуратурата съобщи през октомври 2019 година.

 

Според Рашков, новият директор на ДАНС ще решава съдбата на досегашните заместници на агенцията.

 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков до седмица ще сезира прокуратура за действия на бившия премиер Бойко Борисов. В интервю за предаването на Сашо Диков в „Евроком“ той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. На въпрос какви доказателства има за тези си твърдения, Рашков се подсмихна и обяви, че „както се казва в литературата: “следите остават”.

 

Рашков обаче даде да се разбере, че е скептичен по отношение на това дали главният прокурор Иван Гешев ще предприеме каквито и да е реални действия срещу Борисов. „За гражданите е ясно защо главният прокурор се обръща към премиера с думите „шефе“, каза Рашков. Той даде за пример работата на държавното обвинение по разследването за кюлчетата и пачките с евро, снимани в спалнята на правителствената вила „Секвоя“. По негови думи е можело да се установи откъде и кой е закупил златото, тъй като такива кюлчета се продават само в две български банки – Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка. Това обаче не било сторено. Според него нямало проблеми да се проследят и пачките с по 500 евро по техните номера.

 

Вътрешният министър коментира и скандала с подслушванията, като опроверга твърденията на говорители от ГЕРБ, че всяко използване на специални разузнавателни средства оставя следи. По негови думи хора са били подслушвани, но не всичко е било надлежно завеждано. Материалите, които не са годни за досъдебно производство, вместо да бъдат унищожавани, са давани на бившия премиер Борисов. Той от своя страна ги е използват за натиск. „Физически са унищожавани материали от СРС, събирани до формирането на това правителство. Този факт трябва да говори достатъчно на гражданите. Този факт навежда на мисълта, че те са вършели нещо, което не съответства на закона“, смята служебният министър.

 

Рашков отказа да влезе в конкретика с аргумента, че все още текат проверки и не може да съобщи имена на подслушвани политици по твърденията на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов за 32-ма опозиционни лидери, поставени незаконно под контрол.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *