Бойко Рашков обясни защо прокуратурата не води никакво разследване срещу Борисов!

България отблизо

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков смята Главната прокуратура за един от най-сериозните проблеми в България, когато става дума за върховенството на закона. 

 

При липсата на парламент и пълноправно правителство главният прокурор е единствената институция, която може да попречи на полицията да действа. Той е независимата част от правосъдието.

Назначен е от Висшия съдебен съвет (ВСС), който включва и политици. Тази политическа зависимост обяснява, че няма започнато разследване срещу бившия премиер (Бойко Борисов – б.р.) въпреки снимките и записите. Необходима е правилна реформа на всички други служби, включително полицията, за да може да се води ефективна борба с корупцията по върховете на властта, заяви Бойко Рашков.

Обхватът на случаите и практиките на корупция  у нас излиза далеч извън бившия премиер. Има случаи на голяма корупция, свързани с магистрали и язовири. Освен това отпуснатите от ЕС средства не са били правилно контролирани. В качеството си на министерство, вътрешното ведомство полага големи усилия, за да прекрати злоупотребата с европейски фондове в сътрудничество с ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите.

На срещата си с Бойко Рашков евродепутати се заинтересували кой е наредил подслушванията на протестиращи и защо не е се разследват както трябва снимките на експремиера с пари, златни кюлчета и оръжие, „Барселонагейт“ и случаите на насилие, свързани с протестите.

В последвалата обмяна на мнения Рашков разяснил, че две неща са попречили на ефективното разследване. Предизборната обстановка у нас и фактът, че служебното правителство трябва да подготви вота и по закон няма други пълномощия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *