Бориславова каза дали кабинетът ще предаде националния интерес за РС Македония!

България отблизо

Опитахме се в името на конструктивния диалог да обсъждаме наболелите теми. Това заяви след края на коалиционния съвет при премиера депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов.

 

„Всяка една от партиите потвърди позициите си по отношение на Република Северна Македония (РСМ). Обединихме се, че е една пистата, по която България трябва да върви по този казус.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) заявиха пред нас, че искат всичко да мине пред парламента, за да има България единна позиция„, каза още Балабанов.

„По отношение на РСМ се обединихме, че трябва да има широко съгласие по темата. Тази тема задължително ще мине за обсъждане през парламента. Дотогава ще оставим дипломатите да свършат своята работа„, каза от своя страна говорителката на кабинета Лена Бориславова.

„Освен за Северна Македония, обсъдихме и други важни теми. Заложихме срокове кога актуализацията на бюджета трябва да постъпи в Народното събрание (НС). Актуализацията трябва да бъде приета в НС до края на юни. Обединихме се, че в седмицата от 6 ди 10 да бъде разгледан на първо четене в комисия.

Говорихме за необходимостта експертните коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график.

Друга важна тема бе Планът за възстановяване и развитие„, добави Бориславова.

На въпрос разговаряли ли са премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев за Северна Македония, тя заяви, че министър-председателят е имал изключително ангажирана седмица и не са разговаряли, но „двамата са в диалог“.

„По тази тема ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка. Това няма да са правителството и кабинетът, които ще предадат националния интерес„, подчерта тя.

„Коалицията е твърдо решена да започне да работи още по-добре заедно, да ускорим законодателната дейност. Вече знаем къде са проблемите. Занапред, с много по-голяма решителност, ще продължим да работим“, каза още Бориславова.

„Темата за Закона „Магнитски“ не е обсъждана“, каза тя и допълни: „Това, което изтече в медийното пространство, е един законопроект“.

„Когато имаме решение, доклад на Министерство на външните работи, в който се отчита напредък по българската позиция, тогава ще имаме и предложение към НС. На този етап не сме там”, каза още Бориславова.

Следващият коалиционен съвет ще е във вторник.

Tagged

1 thought on “Бориславова каза дали кабинетът ще предаде националния интерес за РС Македония!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *