Борислав Цеков: Ако приемем гласуване по пощата, търговията с гласове ще става по домовете!

България отблизо
Идеите за гласуване по пощата отварят още по-широко вратите на търговията с гласове.
У нас имаме проблеми с купуването на гласове. Знаете каква лудница е по изборите. Когато има гласуване по пощата, търговията ще става у дома – отива си купувача, сядат си с избирателя, попълват си…
Такова нещо ще е извън контрола и на администрацията, и на органите на властта, и на медиите. А нали уж искахме честни и прозрачни избори?!

Това заяви в ефира на bTV Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

По негово мнение, Централната избирателна комисия може да направи нещо във връзка с подвижните урни и съответно да не се стига до „прибързани авантюристични решения“, каквото според него, е гласуването по пощата.

 

Консултациите при Радев Цеков определи като добра идея. Въпреки това обаче той посочи:

 

„Президентът прибърза с обявяването на датата, преди да е провел такива консултации. Не е такава досегашната практика. Хубаво е, че те започнаха. Не смятам, че биха имали резултат. Добре е да се разговаря, да се поставят въпросите. Ако президентът има потенциал да посредничи между партиите, това би било добре“, смята Цеков.

 

Той коментира и ситуацията в САЩ. Определи случващото се като знак за дълбокото политическо разделение в страната.

 

„Основната причина за радикализацията е от една страна умишленото извеждане на преден план на проблемите за расово равенство, а от другата страна потискането на консервативното мнение и гледна точка. Половин Америка в момента живее с усещането, че изборите са били нечестни. Това не получи адекватен институционален отговор и напрежението остава. Виждаме, че новата администрация се стреми да представи опонентите си като крайни радикалисти. Известно време това ще дестабилизира обстановката“, смята Цеков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *