Борисовият приятел Манфред Вебер ще спира „Северен поток 2“! За „Южен поток“ да не говорим!

Свят

Кандидатът за поста председател на Европейската комисия, евродепутатът от Германия Манфред Вебер, в интервю за полското издание на Newsweek, заяви, че ако го изберат на мястото на Жан Клод Юнкер, ще направи всичко възможно, за да спре „Северен поток 2“.

А щом ще спира проект, който облагодетелства Германия с евтин руски природен газ, изобщо не се налага да питаме какво ще прави с продължението на „Турски поток“ през България. Това продължение, преди Борисов да го спре, бе само малка част от огромния газов проект „Южен поток“, който Владимир Путин искаше да даде на България. А сега Вебер, се кани веднага да нареди на своя „приятел“ Борисов, да прекрати за втори път остатъците от „Южен поток“. А те са последния ни шанс да получаваме евтин природен газ. Както и да останем на газовата карта на Европа.

Смешно и нелепо звучат думите на Манфред Вебер, че двата руски проекта изобщо не били икономически, а политически, и противоречали на интересите на ЕС. Пък и били инструмент за борба на Русия с Брюксел. Но какво политическо може да има, когато Русия доставя, а Германия плаща доставката. Нима Федералната република зависеше и от Съветския съюз, когато той доставяше природен газ на ФРГ?

Но пренебрегвайки очевидното, Манфред Вебер, който според Борисов щял да направи България по-богата, като папагал повтаря думите на своя сюзерен Доналд Тръмп заявявайки пред Newsweek:

„Аз съм категорично против строителството на  „Северен поток 2″. Това не е икономически, а изключително политически проект, който противоречи на интересите на Евросъюза. Затова ние сме длъжни да го спрем“, гордо се тупа по гърдите Манфред Вебер.

На всичко отгоре, той обяви, че ЕС имал „инструменти“, с които да блокира „Северен поток 2“ и продължението на „Турски поток“ през България. Това били газовата и енергийната директива на Брюксел.

„Ние вече имаме инструменти, с помощта на които да блокираме двата руски проекта. Имам предвид газовата и енергийната директива на ЕК. И ако стана председател на Еврокомисията, аз ще ги разуча основно и ще видя какви са вариантите да спрем тези проекти незабавно“, обобщава Вебер.

Струва си да отбележим още един път, че приказките на Вебер съвпадат толкова точно с американската позиция, че не може и дума да става за съвпадение. Припомняме, че Белият дом непрекъснато говори, как двата руски проекта трябвало незабавно да бъдат спрени, защото били политически и щели да поставят ЕС в зависимост от Русия. В Москва заявяват категорично, че този натиск на Вашингтон е опит за силово ликвидиране на конкуренцията, и натрапване на американския, скъп и некачествен сгъстен газ, на европейските държави. Кремъл е категоричен: САЩ много добре разбират, че с икономически средства не могат да преборят мощната руска конкуренция, затова искат да я премахнат с помощта на рекет и насилие.

Властите в Германия, обаче са на друго мнение. Канцлерът Ангела Меркел нееднократно заяви, че „Северен поток 2“ е чисто икономически проект, който ще даде възможност на Германия да укрепи своята енергийна безопасност. Защото въпреки гръмките заявления на Вебер, има една процедурна подробност, която може да провали напълно неговите планове. За да може ЕК да блокира двата проекта, трябва против тях да се обявят 55% от страните-членки, в които да живее  65% от населението на Евросъюза. Ако не се събере такова мнозинство, никаква Еврокомисия не може да блокира проектите.

А засега такова мнозинство няма. Против са само Великобритания, Полша и Литва, Латвия и Естония. Към тях могат да се присъединят Хърватия, Румъния и Дания. Но дори и те да се присъединят, пак няма да има достатъчно мнозинство за спиране на проектите.

Има и още нещо. С позицията си против „Северен поток 2“, Манфред Вебер може да се простреля в крака. Защото целият германски бизнес и много от водещите политици в страната са за бързото изграждане на руския газопровод. По простата причина, че това ще даде тласък на икономиката им и ще ги избави от скъпия американски сгъстен газ.

Що се отнася до България, единствената ни надежда отново е в Русия. Единствено тя може да комуникира като равен с равен с Евросъюза и да подкрепи гласовете „ЗА“ тези газови проекти. И с подходящи икономически аргументи да неглижира русофобски настроената част от немските политици. Защото ако чакаме Борисов, той никога нищо няма да рискува, за да помогне на България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Борисовият приятел Манфред Вебер ще спира „Северен поток 2“! За „Южен поток“ да не говорим!

  1. ЕТО ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС,ПЪК И НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ ДАЛИ ГО ИСКАМЕ !!!!!!

  2. АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА, ЗА ТОЛКОВА ТЪПИ ЛИ НИ ИМАТ И ….АКО Е ТАКА , ЗАЩО НЕ ИМ ПОКАЖЕМ,ЧЕ НЕ СМЕ ТЪПИ…..ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ВТЕЧНЕНИЯ ГАЗ ОТ АМЕРИКА …ТОВА ГО РАЗБРА ГЛУХИЯТ И СЛЯП ЦАР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *