Борисов: България и САЩ трябва да укрепят двустранното енергийно сътрудничество и да работят заедно за 5G мрежата

България отблизо
Около необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество между България и САЩ и да работят заедно за 5G мрежата се обединиха премиерът Бойко Борисов и заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

 

Премиерът посочи, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като същевременно предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

Още  миналата седмица енергийният министър Теменужда Петкова заяви, че ще се търсят американски компании за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Борисов и Крач разговаряха днес по телефона, а основната им тема бе инициативата “Три морета”, чието председателство поема страната ни.

 

“Инициативата се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните членки”, посочи Борисов пред Крач.

По негови думи това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона.

 

Той припомни, че миналия месец правителството ни е приело решение да бъдат внесени 20 милиона евро в инвестиционния фонд на Инициативата и е назначило национален координатор. Премиерът изтъкна, че целта е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа предвид настоящата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията.

 

Борисов и Крач обсъдиха и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *