Борисов намалява ДДС-то за ресторанти и хотели, за лекарства и храна – не!

България отблизо

Борисов обеща да направи 9 % ДДС-то за ресторанти и хотели, за лекарства и храни, обаче, намаляване на ДДС няма да има.

„Утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък“, изтъкна още премиерът.

 

Борисов добави, че по-нататък във времето може да се помисли за свалянето на ДДС и за други сектори, ако сегашната мярка проработи, но в момента не е съгласен с БСП за намаляването на данък „добавена стойност“ за лекарствата и храните, защото и двата сектора били субсидирани от държавата. Освен това държавата трябва да има и приходи за социалните плащания, за които отговаря.

 

„И сега, като намалим и ДДС-то, откъде ще плащаме пенсии и социални плащания, няма накрая да излезе сметката, а ние носим отговорност да има пари за всички тези дейности“, аргументира се министър-председателят.

От ГЕРБ не са приели предложенията на Патриотите за ваучери в туризма, дотирани от държавата и безплатни за осигурените български граждани. Засега управляващата коалиция е стигнала до общото становище такива ваучери да получат само семействата на хората, които на първа линия се борят със заразата – медици, полицаи и други. Това ще е един вид награда за техните усилия, стана ясно от думите на премиера. Другото решение на управляващата коалиция е за подкрепа на петте чартърни компании у нас с финансиране  за седалка на турист, обясни още Борисов.

 

„На търговците в моловете им работят банковите и застрахователните офиси. Там работят и ресторантите и хранителните магазини. Все пак може да обмислим отварянето на моловете. Вече 2-3 дни имаме лек спад в броя на заразените с коронавирус. Като знам обаче как се струпват хората в моловете считам, че към този момент отварянето им не е правилно“, категоричен бе премиерът.

 

Считам, че още трябва да се респектира и натиска много за носенето на маски в градския транспорт. Важно е да се спазва и социалната дистанция“, категоричен бе Борисов.

Виждате, че всяка една мярка през ден се отпуска така, че да следим и индикаторите на заразените, починалите и хората в болницата. Всеки ден по 3-4 пъти на ден говора с Мутафчийски, Кунчев и всички други от Националния оперативен щаб“, разкри още премиерът,цитиран от epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *