Борисов с изненадващ „творчески“ подход как трябва да се направи правителство!

България отблизо

ГЕРБ-СДС смята да предложи тайно гласуване за кабинет още в първия мандат. Тази версия усилено се коментираше в последните дни в кулоарите на парламента и както изглежда среща сериозна подкрепа, съобщава „Флагман“.

 

„Ако гласуваме тайно, това правителство ще бъде избрано с 238 гласа! Всяка партийна група си гони своите политически интереси“, каза от своя страна депутатът от БСП Драгомир Стойнев пред една от националните телевизии, с което даде да се разбере, че има готовност парламентът да постъпи мъдро, а не популистки.

От няколко седмици се смята, че има и доста депутати не само в ДБ, а и в ПП, предимно кръга около Даниел Лорер, които биха гласували „за“ правителство, независимо от кого е предложено, но е ясно, че няма как да го направят, ако се гласува явно. При таен вот – ситуацията се променя.

Ако този подход не бъде използван в рамките на първия мандат, то на 100 % ще се случи в третия, който се очаква да отиде в „Български възход“.

Всичко до голяма степен зависи от предложението на ГЕРБ за премиер. От вчера усилено се коментират имената на Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов, но най-вероятно няма да бъде нито един от тях.

Атанасова е председател на парламентарната група на ГЕРБ, работи много добре с (почти) всички политически сили в 48-ото Народно събрание, но със сигурност не е човек, който има голяма обществена подкрепа. Дори напротив – приема се за част от най-твърдото ядро на ГЕРБ и ако вземе мандата от Румен Радев ще е ясно, че партията на Борисов е загубила надежди да реализира правителство при първото завъртане.

Томислав Дончев е по-диалогичен, част от т.нар. „либерално крило“ в партията. Смята се, че кандидатурата му ще е подадена ръка към „Демократична България“, но няма никаква гаранция, че може да получи подкрепа. В същата ситуация са Екатерина Захариева и Румяна Бъчварова, които са в шорт листата на разговорите между ГЕРБ и ДБ.

Шансове има и Даниел Митов, който ще бъде предложен, ако се сформира т.нар. „евроатлантическа коалиция“ – с ДБ, ПП и подкрепа от американското посолство, за които Митов е много ценен кадър.

В публичното пространство се лансира името и на пернишката депутатка Христина Георгиева, което е в ръководството на Жени ГЕРБ, но тази номинация изглежда е „пусната“ от някого с добро чувство за хумор и забавлява дори депутатите от групата на ГЕРБ в парламента.

Смята се, че разговорите ще продължат до понеделник сутринта, а целта на Борисов била да направи всичко възможно, за да се реализира мандата.

Лидерът на ГЕРБ добре си давал сметка, че в политиката две и две не прави четири и бил готов на необичаен ход. Един от тях бил дори да даде право на ДБ да определят името на министър-председателя, с уговорката да е приемливо предложение, което да разплете политическия възел. Т.е. – да не е Христо Иванов, Атанас Атанасов или подобен типаж.

„Борисов ще подходи „творчески“. Вижте какво направи с непартийния си кандидат – Вежди Рашидов и то предложен от Корнелия Нинова. Ако има знак от ДБ, че ще влязат в коалиция с него, лидерът на ГЕРБ ще предложи взаимно приемлива кандидатура“, казва близък до процесите в ГЕРБ, който е убеден, че правителство ще се реализира.

Политически анализатори са категорични, че след промените в Изборния кодекс мераците на ДБ за нови избори внезапно са се изпарили. Такава е била и идеята на Борисов с пришпорването на изборните промени.

Днес лидерът на ГЕРБ разговаря с председателя на Европейския парламент Роберто Мецола в Атина и анонсира, че ще предложи „кабинет от експерти, които да стабилизират държавата“. Не е изключено той да изненада всички с поливалентен кандидат от типа на Николай Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *