Борисов ядосан: Бюджетът не е внесен, не знаем за поемане на дълг! Само ПП знаят какво има в хазната, ама лъжат!

България отблизо

Бюджетът още не е внесен, не знаем нищо за поемане на дългове. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Благоевград, където бе за среща с актива на партията. На нея бяха представени кандидатите за кметове, общински съветници и кметове на населени места.

 

„Не сме съгласни. Никой не ни е питал нас. По-добре да вдигнем лошия дефицит, отколкото да взимаме нов външен дълг“, каза Борисов.

 

Ако е вярно това, което Асен Василев посочва (планирани дефицити до 3 %, както и тегленето на нов дълг, бел. ред.), значи има по-лоша събираемост. И ако към това прибавим още 5-6 милиарда нов дълг, аз не съм съгласен, каза още лидерът на ГЕРБ и допълни, че все още не е говорено с парламентарната група.

„Когато финансите започват да стават зле, тогава катастрофите са неизбежни и ние затова толкова предупреждаваме“, добави той.

 

За дълг съм съгласен да се тегли само за старите заеми, посочи Борисов в отговор на въпрос възможно ли е това да разклати сглобката.

В най-спокоен тон съм го казал и го казвам и сега, и се надявам, когато ни внесат бюджета да видим какво е, какви са числата, каза още Борисов. Той допълни, че фискалният резерв и дефицитът са на българските граждани и „ние не бихме могли да стоим отстрани и да кажем „теглете колкото искате“, като допълни, че очаква след изборите, в спокойна обстановка, Асен Василев да обясни по-ниската събираемост и останалите теми, както в бюджетната комисия, така и пред парламентарните групи, които го подкрепят.

„Отдавна предупреждаваме да не се влиза в дългова спирала. 3% дефицит означава с 3% да ви е празен джобът. Това е нещо много лошо. Това са милиарди, които нямаме“, обясни той.

Влезем ли в дългова спирала, става страшно, подчерта той и припомни, че преди Кивид-кризата при управлението на ГЕРБ винаги е имало излишъци.

 

След изявлението си пред медиите Бойко Борисов се срещна с избирателите и членовете на ГЕРБ и представи кандидатите за кметове и общински съветници.

„В Перник не издигнахме кмет. Сегашният видя каква е неговата партия. Но като градоначалник е много добър. Аз съм обиколил почти 3/4 от страната. Хората ще сравнят с това, което е било преди 3 г. Оттогава досега времето е празно“, каза лидерът на ГЕРБ.

 

„Толкова кадри произведохме, че вече си пречим. Навсякъде, където ме поканят, могат да кажат, че за нещо съм помогнал. Последното ПМС беше за булевардите на Сандански, които сега са готови. С една дума, отнасяли сме еднакво добре към всички кметове. А за един кмет е важно – ВиК, санирането, училищата. Цели квартали санирахме. Видно е, че такава политика няма да има. Идва държавата и ти прави по-скъп блока и по-красив. И се контролира от жените от входа. В Благоевград към 300 блока се санираха. Ако хората са го забравили, заслужавате си управлението сега. Ако изберат хората тези кметове, ние ще продължим да го правим“, обеща Борисов.

„Не се говори за войната ва Украйна, защото се яви по-гореща точка. Като гледам трагедията на израелците и палестинците, тя столетия няма да мине. Прерасне ли в по-глобален конфрикт, с петрола ще настане криза. Ток все още имаме. Трябва да имаме план какво да се случва. В момента нямаме. Би трябвало с Кирил Петков заедно да сме в Благоевград по силата на сглобката. Днес говорим за проблемите между нас, а утре в парламента гласуваме заедно. Ние преди КОВИД-а винаги сме били на излишък. В последните години държавата се вкара в дългова спирала. Но не се говори с имена на министри и на премиери. Нинова казва – Борисов е виновен. Но е забравила, че след мене е била вицепремиер на България. И е могла да оправи грешките, които аз съм бил направил. Може да се види колко е нараснал дълга, но да се кажат имена“, разгневи се от трибуната Борисов.

Той уточни, че е за консервативна политика.

ГЕРБ нямаме нито един представител в министерството на финансите, нито зам.-министър, нито нищо. Какво е реалното състояние на хазната знаят само ПП, сигурен съм, че и ДБ не знаят. Етническата толерантност е ключова и за този регион. Аз съм го направил Гоце Делчев по време на нашето управление – зали, площади, блокове. И сега там за кмет се борят двама наши приятели. Ние в сглобката, ако извадим кой какво е говорил един за друг, ние няма да можем да си говорим, даже „Здрасти“ не можем да си кажем. Да правим добро, ние да сме толерантните. Всички видяха, че да се закачат с ГЕРБ не е хубаво. Не се чегърта това, което не се чегърта“, обобщи Бойко Борисов.

 

Той се обърна към хората, че от по-острите иска да му прощават, че води тази политика на коалицията с ППДБ. Защото нищо по-добро не може да се измисли за момента, коментира Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *