Борисов: 266 милиона подари Денков на свои фирми

България отблизо

Вчера са пуснали грантова схема за батерии по Планa за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – това е нещо, което ние забранихме с решение на НС. Ще си разпределят 266 милиона лева на свои фирми. И ако това е вярно, ние няма да си сложим подписите под това, а ПП ще трябва да го обяснят на вота”, заяви в Плевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе в града за да представи кандидатите на партията за областта.

Лидерът на ГЕРБ отговори на упрека на съпредседателя на “Продължаваме” промяната Кирил Петков, че ГЕРБ се хвалят с негови закони. “Петков вчера казал, че ние сме самохвалци и се хвалим. Тук съм извадил под колко закона, предложения и решения на парламента аз съм се подписал пръв. За да не спорим. В отговор на това, което е казал вчера, ще му отговоря само с едно изречение – в политиката е най важна математиката. Когато ти предстои вот на недоверие, трябва да можеш да смяташ. Чърчил го е казал.”

Борисов бе категоричен, че не може да се обвиняват депутатите на ГЕРБ, че се хвалят.

“Когато имаш над 30 депутати, не можеш да кажеш на онези с 69 депутата, че се хвалят. Истината е, че без тях не можем, и без ДПС не можем, но те без нас хептен не могат. И вместо ние като некоалиционни партньори да се похвалим всички, защото и те и ние правим изключително тежки компромиси, залагаме си името…

Сложих си подписа за решенията за енергетиката, при положение, че това е работа на правителството, защо тогава не им беше виновен Пеевски. Защото ги бранеше като квачка пилци. Без него нямаше да направят споразумение”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ, който изтъкна, че е парадокс, че на местните избори ГЕРБ и ППДБ са опоненти по градове, а трябва заедно да бранят правителството.

“Винаги в Плевен си задавам един въпрос – защо няколко години вече сте толкова мълчаливи, уплашени, неактивни? Спрях сега между Плевен и Ловеч, на магистрала Хемус, тя щеше да работи вече. Вие гледате строежа, празен, на чакъл, гледате го, избивате се по пътищата и си траете. Защо бе хора? Това е за вас, за бизнеса ви, за здравето ви. 3 години, нищо”, укори залата Борисов и припомни:

“София нямаше нито една спортна зала, когато станах кмет. Пловдив – нито една зала и нито един стадион. Направихме стадионите, направихме спортните зали. Във Варна залата щеше да падне – направихме 3 спортни зали, направихме и стадионите там. Русе – по същия начин. Стара Загора – оставих им 10 млн. лв. за зала – взеха им ги, и нямат зала, и няма и да имат. Плевен толкова години си избира колегата Спартански. От мен няма да чуете лоши думи, но когато нямаш партия зад гърба, няма кой като поеме ангажимент, да стои зад него”, подчерта Борисов. Той обяви, че ще поеме ангажимент за зала и стадион в Плевен, само ако има кмет.”Това мога да кажа на плевенчани. И Хемус ще се случи. Но ще се случи, само благодарение на моя натиск, не на вашия”, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и нахлуването на Хамас в Израел.

“Тук е мястото да похваля Мария Габриел, от вчера, единствена, с много бързи реакции… защото, това, което се случва в Израел е чудовищно. Ако има нещо по-опасно от войната в Украйна, това е Израел и Палестина, това взривява света. Там се води война.

Това, което ще се случи в следващите часове и дни, може да промени много хода на света. България винаги е водела балансирана политика, когато ходех в Израел, ходих и в Палестина. Сега с тези кръвопролития два свята се сблъскват”, каза Борисов.

“Мария реагира много бързо. Пратихме самолет. Ако трябва втори курс, да помогнем и на други държави. Знаете отношенията ми с Биби Нетаняху. Мария се справи блестящо. Ако трябва да говоря като Кирил Петков, трябва да говоря само за нея. Но ще похваля и Гвоздейков, който отиде със самолета там”.

Условие

Само фирми с активи над 60 млн. евро могат да играят в схемата

Раздават общо 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии

В петък вечерта Министерски съвет са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщи във фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. В поста си той припомня, че грантовата схема противоречи на забрана на Народно събрание.

“Ще дадат 265 372 950 лв. на свои фирми като първа фаза. Общо с останалите фази ще си раздадат 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии. И то при положение, че този сектор е достатъчно печеливш и без подкрепа”, пише още депутатът от ГЕРБ.

Делян Добрев съобщава и че според критериите по грантовата схема могат да кандидатстват само фирми с активи за над 60 млн. евро за миналата година. “Тоест в поканата можеше да напишат и имената на фирмите”, категоричен е Делян Добрев.

“Няма по-нагла и по-нагласена схема. Явно списъка по териториалните планове ще се допълни и от други пепейски фирми.
И забележете, обявата е публикувана тихомълком в петък вечер в 20:56 часа! По тъмна доба – ей така се работи прозрачно. Честита ни промяна!” Така завършва съобщението си във фуйсбук депутатът от ГЕРБ.

В съобщението на Министерски съвет като индикативна дата за обявяване на процедурата е посочена 10 ноември 2023 г. Според съобщението целта на процедурата е да “допринесе за увеличаване дела на чистата енергия в енергийния микс на България за постигане на неутралност по отношение на климата.”

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *