Борис Джонсън: За първи път от 1973 година Великобритания е независима страна!

Свят

За първи път от 1973 г. насам Великобритания ще бъде независима крайбрежна страна с пълен контрол над водите си.

Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън на пресконференция след като Брекзит бе доведен докрай от сключеното търговско споразумение с ЕС, пише „Гардиън“.

Британските закони ще бъдат създавани само от британския парламент, тълкувани от британски съдии, в британски съдилища, и юрисдикцията на Съда на ЕС ще бъде прекратена, продължи премиерът.

Той отбеляза, че търговското споразумение е постигнато 4 г. и половина след референдума за Брекзит. Джонсън поясни, че е бил против удължаването на преходния период, тъй като не е искал несигурността да продължи. Ние постигнахме най-голямото търговско споразумение, всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС като това между Канада и Общността, подчерта той.

Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата ни, изтъкна той и добави, че от първи януари „ние напускаме митническия съюз и единния пазар“.

Според него, това е добро споразумение за цяла Европа. Той се надява британският парламент да прегледа и гласува споразумението до 31 декември.

Истината е, че Брекзит отваря пътя за напускане на ЕС и от други държави членки на този западен съюз.  Не за друго, а защото Брекзит доказа, че всяка страна може да напусне Брюксел, стига народът на тази страна да иска това.

Наред са вече Унгария, Полша, Чехия и България. Със сигурност ще напуснат и други страни, защото никой не иска няколко чиновници в Брюксел да определят съдбата на цели народи и държави.

Брекзит отвори пътя. Въпросът е дали ще тръгнем по него или нашите пишман политици отново ще се  спотайват по Борисовски. И ще се снишават пред всеки господар, който срещнат по пътя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *