Боряна Димитрова: Протестът и правителството засега са нула на нула!

България отблизо

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор.

Така социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова коментира изминалите 30 дни на антиправителствени протести у нас.

За “Тази събота” тя обясни, че ситуацията е проста – протестът срещу премиерът Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ обаче нейното решаване изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект.

“Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според нея няма категоричен победител между протестиращи и управляващи, но през следващите дни може да има развитие на събитията.

Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.

Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна”, изтъкна тя. Тя беше категорична, че голямото предизвикателство след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *