Боян Балев разкри кой събори четворната коалиция и обяви, че президентът не е виновен!

България отблизо

Официалният сайт на БСП ни съобщава, че Явор Божанков, който бил „БСП“ се чувствал „огорчен от предателството“ на президента Радев. Оставам на страна малката подробност, че Божанков не е „БСП“, защото не е дори член на БСП, не ме интересува дали е членувал в десни партии, той да си каже. Оставям настрана и неприятното впечатление, че на сайта се говори за „предателство“, а в статуса на самия депутат такава дума май няма.

Но други въпроси остават да висят със страшна сила: Защо в една все по-предизборна обстановка вместо доверие на избирателите ръководството на партията пак търси врагове в случая президента, с които отново да оправдава поредните си провали? Защо Божанков и тези, които го направиха депутат търсят сега подкрепа от Радев, когото в предните 6 месеца игнорираха? Защо се сетиха сега, че имат битка с мафията, а 6 месеца не я водеха? Защо 6 месеца вместо мафията чегъртаха от администрацията кадрите на служебното правителство? Защо през тези 6 месеца основен враг не беше мафията, а бяха Радев, Путин и всякакви невидими сили, които служеха за оправдание на видимата управленска некадърност?

Настоящото обостряне на политическата криза за съжаление дава всички шансове на ГЕРБ и ДПС да се върнат във властта „на бял кон“. Но единствената причина за това е провалът на четворната коалиция. Ако някой преди половин година се беше опитал да направи план за действие на новото правителство, който за 100 дни да реабилитира безкрайно корумпираното и некадърно управление от последното десетилетие, едва ли би могъл да измисли точно тази брилянта поредица от политически и управленски идиотизми, които правителството на разпадащата се коалиция сътвори – от неадекватната външна политика „по целия фронт“ от Русия до Македония, през неубедителните мерки за борба с инфлацията и кризата и абсурдната енергийна политика, до очевидното буксуване даже на идеите за съдебна реформа.

Четворната коалиция си отива. Но не си отива, защото ГЕРБ и ДПС се борят срещу нея. Отива си, защото самата четворна коалиция не се бореше срещу ГЕРБ и ДПС. Със сигурност бившите управляващи не трябва да се връщат на власт, но още по-сигурно е, че цялата „промяна“ има нужда от радикална промяна. И нека не се заблуждават, че само те са алтернатива на ГЕРБ и ДПС. Самите Борисов и Доган в момента разчитат, че тази коалиция им е единствената алтернатива. Промяна винаги е възможна и друг път винаги има.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *