Боян Чуков: Знаков арест на руски зам. министър удря директно Шойгу

Свят

Задържането на зам. министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов е знаково събитие. Неговият статут не позволява да бъде арестуван без санкция от президента.

Охраната на Тимур Иванов е формирана от спецотряд на МО. Арестът на зам. министъра е пряк и челен удар срещу Сергей Шойгу, съизмерим с драмата „Пригожин“.

През 2012 г. Тимур Иванов става член на отбора на Сергей Шойгу. През 2019 се появява информация, че неговото семейство притежава редица обекти елитна недвижимост на стойност стотици милиони рубли.

Неговата бивша съпруга Светлана Захарова може да се види в социалните мрежи като постоянно развличаща се в Куршавел, която непрекъснато ходи на екзотични сафарита в Африка, на посещения в Сан-Тропе по повод откриване на модни бутици.

Тумур Иванов е типичен представител на силоваците-бизнесмени, които са затънали в корупция. Силовият ресурс са го превърнали личен бизнес. След смъртта на Евгени Пригожин… самият Тимур Иванов се занимава с материалното наследство на Евгени Пригожин /ЧВК „Вагнер“/.

Арестуването на въпросната персона е конфликт на най-високо управленческо ниво в РФ. Задържаният дълги години се счита за доверено лице на военния министър. Около Тимур Иванов ще „изгорят“ и много други.

Вероятно няма да се вдигне голям медиен шум и ще се потърси формула за запазване лицето на министър Сергей Шойгу. Групата на военния министър се избави от ненужен и компрометиран играч. Ще има ли отговор от отбора на Сергей Шойгу? Най-вероятно… да.

Във всички случаи корупционната драма отслабва позицията на военния министър. Големият въпрос е: Как стана възможен арестът на Тимур Иванов и защо точно сега? Засега не е ясно как е арестуван и кой го е задържал.

Боян Чуков, Телеграм

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *