Британските ракети „Сторм Шадоу“ няма да могат да летят в Украйна! Ето каква е причината

Свят

Благодарение на факта, че ръководителят на министерството на отбраната на Украйна показа ракетоносеца на „Сторм Шадоу“/Сянка на бурята/, руската армия получи полезна информация за използването на тези боеприпаси от противника.

Припомняме, че украинският министър на отбраната Алексей Резников показа снимка на самолет Су-24МР със закачена британска ракета „Сторм Шадоу“.

 

Пенсионираният заместник-командир на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин разказа за характеристиките на показания самолет.

Този самолет е преминал капитален ремонт в Николаевския авиоремонтен завод от 2014 до 2018 г. Су-24МР на украинските Военно-въздушни сили с бордов номер 60 не е напускал страната, за да се адаптира към оръжията на НАТО, което косвено потвърждава работата на чуждестранни специалисти в страната.

Според пенсионирания военен, преоборудването на съветския самолет Су-24МР, за боеприпаси на НАТО не е много сложно. Ракетите Storm Shadow/Сторм Шадоу/ се поставят с предварително зададени координати на целта. Су-24 само вдига боекомплекта на необходимата височина и по команда го изстрелва.

Пенсионираният военен подчертава, че на разположение на въоръжените сили на Украйна, обаче, са останали много малко самолети Су-24МР, затова западните експерти започнали да се мъчат да намерят алтернативен носител/друг самолет/, който да носи ракетите Storm Shadow.

Полските специалисти, които имат повече опит в интегрирането на западни боеприпаси в съветските самолети, накрая успели да модифицират окачването на остарелите самолети, което направило възможно използването на почти целия диапазон от крилати ракети на НАТО на старите съветски самолети.

„Но в цялата тази привидно идеална история за превръщането на стари самолети в носители на смъртоносни оръжия има едно „но“. По предварителни данни от петте останали на въоръжение в Украйна Су-24МР и другите десетина стари съветски самолети, общо десет вече са свалени.

– Във въоръжените сили на Украйна са останали пет такива стари машини. Общо украинската военна авиация имаше двадесетина стари съветски самолети от различни модификации, но колко от тях са в експлоатация и могат да летят, не е известно.

– Тези машини са малко, но все още съществуват, казва експертът. И щом Въздушно-космическите сили на Русия решат проблема с последния от тях, Въоръжените сили на Украйна отново ще трябва да се чудят какво да правят при получилите се обстоятелства“, написа Едуард Басурин в своя канал в Telegram.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *