Британски вестник се вайка: „Поразяващият“ удар срещу Русия се провали!

Свят

Европейският съюз ще бъде единственият, засегнат от налагането на ембарго върху доставките на руски енергоносители, тъй като азиатските пазари все още са отворени за Москва, пише Daily Express.

„Брюксел очаква, че забраната за доставка на целия руски петрол в Европа ще нанесе съкрушителен удар върху руската икономика. Русия обаче продължава да търгува с източните си партньори и благодарение на разширяването на мрежата от петролни проводи и газопроводи до Азия, печалбите ще се увеличат значително“, подчертава журналистът.

В статията авторът споменава съществуващите и бъдещите руски газопроводи до Китай и Източна Азия, продажбата на петрол за Индия, Япония и Южна Корея, както и износа на втечнен природен газ за Пакистан.

Тези договори ще помогнат на Русия да смекчи икономическия удар, причинен от рязкото намаляване на бизнес връзките с Европа, отбелязва изданието.

Европейската комисия, като част от шестия пакет от санкции срещу Русия, предлага поетапна забрана на целия внос на руски петрол в ЕС, каза по-рано в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея отказът ще бъде постепенен, до края на тази година.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че предложението за петролно ембарго срещу Русия отчита факта, че някои страни от ЕС по редица причини са по-зависими от руските енергийни ресурси.

В същото време, според съобщения в медиите, в сряда постоянните представители на страните от ЕС не успяха да се споразумеят за ембаргото, те ще продължат дискусията в четвъртък, а работата по шестия пакет се планира да приключи не по-късно от 9 май.

Чехия, Словакия и Унгария официално се обявиха срещу пълното ембарго. Първите две искат тригодишен преходен период за себе си, докато Унгария иска изключения за доставките на петрол от Русия по тръбопроводи.

Днешното българско правителство все още гузно мълчи по въпроса за руския петрол и природен газ.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *