петък, април 26, 2024
Начало > България отблизо > БСП скочи срещу Кирил Петков и му каза защо е необходима АЕЦ „Белене“!

БСП скочи срещу Кирил Петков и му каза защо е необходима АЕЦ „Белене“!

България отблизо

Нежеланието на премиера Кирил Петков България да дострои втората ядрена централа разтресе управляващата коалиция. Повод за напрежението и за острата реакция на БСП стана изказване на министър-председателя преди два дни, че няма да довършваме АЕЦ „Белене“.

 

Кирил Петков отговори с категорично „не“ по време на телевизионно интервю, като нарече проекта „локва“, в която наливаме и пак си остава „локва“.

Преди години бившият министър-председател Бойко Борисов пък беше намерил подобно наименование за площадката, на която чака оборудване за над 3 милиарда – лидерът на ГЕРБ я беше кръстил „гьол“.

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция по повод думите на Кирил Петков, като му припомни, че това фигурира в коалиционното споразумение.

„Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението“, заявиха от социалистическата партия.

„Текстът в споразумението е категоричен за изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“, заяви ръководството на партията.

Социалистите уточниха, че няма друг начин да се пребори кризата с тока и посочиха, че електричеството от АЕЦ „Козлодуй“ и бъдещата АЕЦ „Белене“ е екологично чисто и изключително евтино.

Те добавиха още, че е налице всичко необходимо за довършване строежа на АЕЦ „Белене“. Имаме готови и платени реактори, имаме готова и платена площадка за строежа. Остава само да се сглобят реакторите и да заработят.

Поради тази причина, всяко ново строителство на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ или строеж на нови ядрени блокове ще излезе много по-скъпо на държавата, отколкото да пусне в експлоатация вече готовите мощности на АЕЦ „Белене“.

Те припомниха, че дори Борисов заяви навремето, че ядрените реактори за АЕЦ „Белене“ не могат да се преместят на площадката в Козлодуй, понеже тя не е пригодена за това. И ще бъдат необходими много милиарди и години наред, за да се извърши това.

А завършването на АЕЦ „Белене“ може да се осъществи в кратки срокове. И точно това ни трябва сега, когато кризата с тока ни удари толкова силно.

Вчера соцлидерката и вицепремиер Корнелия Нинова отказа коментар пред медиите, като уточни, че предстои ИБ на БСП да излезе с позиция, разпространена тази сутрин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *