Бунтът набира сили: Народът иска оставка на правителството!

България отблизо

Протест срещу избиването на домашни прасета заради африканската чума по свинете започна вчера в село Крушаре между Сливен и Ямбол. Стопаните затвориха пътя с викове „Оставка“.

Това съобщи БНР като се позова на свои източници.

Хората искат да бъде отменено решението за умъртвяването на животни. В противен случай призовават към блокада на пътищата и изходите на селата, както и оставка на правителството.

Изтече срокът, даден за доброволно заколване на прасетата в личните стопанства в Южна България. В Северна България срокът изтече на 31 юли. В неспазилите срока стопанства започва евтаназия и загробване.

Затова бунтът започна да набира сили. Протести започнаха в Ямбол, и Сливен, както и в селата около тези градове. Близо 20 часа вече продължава протеста на стопаните на домашни прасета, които не са съгласни с мерките на държавата. Хората останаха на пътя Ямбол – Сливен през цялата нощ, като блокадата продължава. А отвсякъде се чуват призиви за продължаване на протестните действия и в следващите дни.

Събралите се, не са доволни от предложените от премиера, след срещите в Пазарджик, 300 лева на двор и ново прасе от промишлените свиневъди, след като кризата отмине. „Те ще оставят хората без поминък, а африканската чума ще стане хронична. Тя ще стане хронична за десетилетия, заради тяхната неадекватност“, казва Стефан Стефанов от село Крушаре.

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

„Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите, цитирани от frognews.bg.

Девет от десетте общини в област Велико Търново попадат в 20-километровите зони на двата големи промишлени свинекомплекса в региона. Местните хора и кметове се противопоставят на евтаназията. В град Долна Оряховица хората готвят протести и няма да допуснат властите да умъртвят прасетата в домакинствата, заяви кметът Григор Минков.

В своята вчерашна декларация кметовете на 31 пазарджишки села заявиха, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2 август. Кметът на село Хаджиево Андон Андонов беше категоричен, че екипите за принудително умъртвяване на прасетата ще срещнат сериозната съпротива на хората.

„Приготвил съм пушките, взел съм ключа от камбанарията. Няма да пускам сирената, но всичко това е абсолютно сериозно“, заяви той, цитиран от dnes.dir.bg.

Позицията на кметовете на селата Юнаците и Дубровница – Стоян Кузев и Гурко Митев:

„31 кмета сме единодушни заедно с кмета на община Пазарджик“. „Няма огнище в Пазарджик. Не може да се взимат такива превантивни мерки – дай да ги изтрепеме. Ами ако има, не дай Боже, чума по хората? Да изтрепем здравите? Кого да защитим?“.

Жителите на осем села около Първомай също излязоха тази сутрин на протест в село Крушево, срещу разпореждането на Областната епизоотичната комисия – Пловдив, да бъдат изклани всички прасета от личните им стопанства, предаде БТА. Хората са готови и решени да отстояват своите права и поминъка си, докато не победят правителството, при което всяка година избухва епидемия. То не беше птичи грип, не беше епидемията по козите, заедно с  козичките на баба Дора, която цяла България ожали, не беше болестта „луда крава“, не беше ликвидирането на овцете в пограничните райони.

Хората питат колко още епидемии трябва да избухнат, за да подаде оставка това правителство, което не взема превантивни мерки, а просто убива животните и заедно с тях целия отрасъл животновъдство в България? По тази причина, в съзнанието на гражданите все по-често се появява съмнението дали всички тези болести не са провокирани умишлено в родината ни, за да станем евтин пазар на Запада и в тази област от селското стопанство.

Хората питат още, защо се появи тази африканска чума? Какви са причините и защо правителството се намесва само, когато избухне епидемия? Къде са правителствените чиновници преди това, за да вземат мерки за превенция? Да осигурят ветеринарно наблюдение на животните. Да осигурят евтини ваксини и лекарства. Да създадат информационни центрове и сдружения в помощ на стопаните.

Хората питат още, защо не са достатъчно обезопасени границите, та през тях минава всеки, който поиска? Включително заразени животни, а може би, и заразени хора. Защо няма гранични войски, които да не пускат пиле да прехвръкне през граничната полоса? И защо полицаи на палатки се пращат на границите, за да се каже, че има някаква охрана?

Правителството трябва да понесе своята отговорност за престъпното бездействие. И да си ходи. Достатъчно епидемии избухнаха през последните години. И ако продължава така, епидемиите ще продължат. И дори могат да се прехвърлят върху хората. Тогава какво ще стане? Ще избиваме хората ли?

Питат стопаните! Но няма кой да ги чуе. Докато не избухне праведният народен гняв!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Бунтът набира сили: Народът иска оставка на правителството!

  1. Така не се сваля правителство.Сваля се както ГЕРБ свалиха Орешарски.Платиха си и глупаците излезнаха на площада пред Народното събрание и стояха там до последно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *