България отряза ЕС, той се опитва да ни подгони…

България отблизо

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции. Причината за драстичната мярка е отказът на държавата да въведе в националното си законодателство Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2018/2001).

Целта на тези правни действия била да се гарантира развитието на енергията от възобновяеми източници в целия ЕС и да се намалят емисиите на парникови газове, енергийната зависимост и високите цени, се посочва в мотивите към правните действия на ЕК. Държавите членки трябваше да въведат директивата до 30 юни 2021 г. Към днешна дата България и Словакия са единствените, които не са уведомили за мерки за въвеждане на директивата.

Европейската комисия откри още една наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсиране на скъпите горива с по 0.25 лева на литър. Припомняме, че тя действаше от лятото до края на 2022 г. Според Брюксел отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги, защото се е прилагала само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България. А общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак.

„Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална“, се казва в съобщение на Еврокомисията, като се настоява „българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар“.

„Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение“, добавят от Брюксел, като настояват за реакция от София до два месеца.

Значи ни притискат по всички параграфи, само за да тръгнем срещу своите национални интереси. Дали ще им позволим?? И ще стоим ли още там?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *