Българска академия на науките: Ръкавиците са опасни за носене! Ето защо!

България отблизо

Доц. Андрей Чорбанов, който разработва васина срещу COVID-19 иска съкратени срокове на обществените поръчки.

Ползването на ръкавици от сервитьорите, както и от всички хора, е опасно. Самата кожа е непропусклива за корона вируса, тъй като по нея има много ензими, които разграждат РНК, включително и тази, която е в коронавирусите. В този смисъл носенето им е абсолютно безсмислено. По-добре е да се мият по-често ръцете, а не да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко.

Това каза пред Нова телевизия доц. Андрей Чорбанов от БАН, който с екипа си спечели преди месец и половина проект от Института „Пастьор” – Франция за разработването на ваксина срещу COVID-19.

По думите на учения, седенето на пейките не е опасно, а общуването в близост на хората, седнали върху тях.

Пръскането от въздуха като форма на дезинфекция пък, било безсмислено. „Ако вирусът бе толкова устойчив, защото се говореше, че се задържа часове на твърди повърхности, в света нямаше да има само 4 млн. души заразени, а щяха да са 4 милиарда“, каза още доц. Андрей Чорбанов.

Той беше категоричен,че за три месеца ваксина не може да бъде разработена. От една страна, самият период на изпитвания, които са в няколко етапа, е продължителен, а от друга – у нас има забавяния заради изискването всеки материал, реактив и консуматив да бъде доставян чрез обществена поръчка, която отнема понякога около година. Той призова за облекчена процедура за тях, пише в свой материал информационния портал monitor.bg/.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *