Български бизнесмен: Неморално е „Фолксваген“ да дойде в България и народът да плаща пет години тази „Привилегия“

България отблизо
За Фолксваген да ви кажа: Искат да построят завод хората, но питат кой ще им даде пари. В интернета пише, че нашето правителство им предлагало 260 милиона евро субсидия. Те ще имат 4000 работници. 260 милиона делено на 4000 прави 65 000 евро на работник субсидия, казва бизнесменът Ивайло Пенчев.

Не за работника разбира се. Ако допуснем, че средната заплата там ще е 2000 лв, излиза, че съвкупният български народ ще плаща в продължение на 5 години всички заплати на работещите за Фолксваген, категоричен е създателят на „Утопия“.

И сякаш има национален консенсус, че това е добро за България. Не. Не е добро. Добро е за Фолксваген и за политиците, които им подаряват нашите пари, за да се изфукат. За всички останали е дълбоко неморално, смята бизнесменът.

Междувременно Плевнелиев отново се изказа по проблема. Той го вижда по друг начин.

Това е един футболен мач, всеки момент може да влезем в играта. ЕК, ЕП, немската общественост, немските медии застанаха зад нас, успехът е видим, продължаваме да работим да подобрим офертата“, каза Плевнелиев. „Моята роля е като представител. Дадохме надежда – 65 хиляди места, които са добре платени из цяла България. 7 министри работят добре, можем да им благодарим, но автомобилният клъстер е свободен да бъде по-креативен, ние следим какво се случва в Словакия, Унгария.  Днес тези държави са толкова по-богати от България. Ние знаем как те са успели да се преборят, тези идеи ги даваме на правителството. Тези пари ще се върнат в нашата страна.  Правителството инвестира. Печалбите от тази фабрика ще се облагат в България. Тази фабрика би променила изцяло ситуацията в България. Ние не бива да си седим в блатото и да казваме „“нямаме възможност“.  Така инвеститори ще ни пропускат, за пръв път имаме амбиция.  Битката е за богатство, за благоденствие, за стратегически инвестиции. Гледаме напред с мотивация и надежда, че България е готова да приеме стратегически фабрики“, добави той.

Това ли е стратегията, г-н Плевнелиев? Да им плащаме, за да дойдат у нас.

А в другите държави защо те отиват безплатно?

Или си плащат да отидат?

На този въпрос отговор имате ли?

Или даже прогнозата за времето не знаете каква ще е…

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *