Български експерт попари Петков и обясни дали е било нужно ходене до Вашингтон, а не до Москва!

България отблизо

Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация заяви категорично пред “Труд”: Имаме договор с „Газпром“, ако спрем да го изпълняваме, както правим в момента, ще има санкции.

Сметнете на какви цени продават в момента и ще разберете колко полезни ще са мерките. Те са съвсем безполезни, понеже ние в момента три пъти ще плащаме един и същ руски газ. Един път го плащаме на Газпром по дългосрочния договор и то с лихвите, защото правителството не иска да го ползваме. Втори път плащаме надценката на този, който го купува от Русия, вместо да си го купуваме ние. И трети път плащаме на този, който ще ни го продава като втечнен газ от името на друга държава, въпреки че това си е нашият газ, за който си имаме дългосрочен договор с Газпром на ниски цени.

Други трябваше да са въпросните мерки. Трябваше да си вдигнат куфарчетата тези от “Булгаргаз” и да отидат да преговарят с “Газпром”.

Вместо да се разхождат до САЩ да бяха отишли до Москва. Имаме дългосрочен договор до края на годината, който трябва да бъде консумиран, защото ще ни осъдят. Има една санкция по клаузата “take or pay”.

Ние не сме платили и при това положение става задължение. Ще почнат едни арбитражи – ние ще водим арбитраж, те ще водят арбитражи, а през това време цените скачат.

Като отпадне акцизът, намалението ще бъде 4,2 стотинки за килограм. Един автомобил зарежда между 12 и 15 кг, т.е. ще се спестяват около 60 ст.

Царят на метана Любо Ганев също се изказа пред “Труд”:

Най-добрата мярка е да имаме дългосрочен договор.

Акцизът е толкова минимален, че няма значение дали ще отпадне.

Най-добрата мярка е да имаме дългосрочен договор, както имахме дълги години. Не казвам с кого да е този договор, това няма значение. Има значение на каква цена купуваме.

Договорът преди беше направен така, че промените се отразяваха чак след девет месеца. Всеки можеше да си направи сметка кога цената му е най-ниска и да си напълни хранилищата.

Държавната политика трябва да е такава, че да се сключи договор, който е най-изгоден за потребителя. Защото газ има. Въпросът е на каква цена! Едно е да купуваш скъп газ, който пак е руски, друго е да вземат този, за който имаш дългосрочен договор.

Ограничението да плащаш в рубли, както го изискват, не е плащане в рубли, просто го валутираш. За мен като частна компания, няма проблем да си преведа парите в евро, те нeка си превалутират. За мен е важно да си взема газ на евтина цена. В крайна сметка аз гледам какъв е моят личен интерес, а тях сме ги избрали да гледат какъв е националният интерес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *