Валентин Вацев: Борисов и ГЕРБ приключиха! Въпросът е какво ще се случи от тук нататък!

България отблизо

Политически ГЕРБ е приключило политическо мероприятие, независимо дали премиерът Бойко Борисов подаде оставка или не.

Така смята анализаторът Валентин Вацев в интервю за Епицентър.бг по повод днешната националната среща на ПП ГЕРБ в столицата.

Според него ГЕРБ се държи не заради своята сила, а заради слабостта на останалите политически играчи. И следващите избори ще бъдат такива – състезание не кой е най-силен, а кой е най-малко слаб, посочи Вацев.

И направи извода, че „това не е никак весело“, защото е „трудно дори да си представим каква манджа с грозде ще бъде следващият парламент“. Той е голямата загадка, а ни очаква ужасна криза с голям спад във всички области, подчертава той.

ГЕРБ и Бойко Борисов пропуснаха шанса да използват държавния бюджет за стабилизация на националната икономика и така да се стабилизират във властта за свое и за държавата добро“, смята Вацев. Според него този момент е бил преди протестите.

„В геополитиката съдбовният въпрос е за пространството, а в политиката съдбовният въпрос е за времето. Затова главният политически въпрос е „защо сега“ или „защо тогава“. В политиката таймингът е особено важен, а те объркаха тайминга, защото помислиха, че притежават вечността. Сега те отиват във вечността, но вероятно няма да им хареса тази вечност“, е неговият извод.

„Протестите могат да не доведат до свалянето на Бойко Борисов. Аз не очаквам точно тези протести да доведат до оставката му. Борисов има възможност да каже на инат: „Няма пък“ и да изкара и последния ден, който му е отпуснат от конституцията.

Но като политическо мероприятие ГЕРБ ще трябва да плати цена, за която те дори не подозират сега. Ще трябва да посрещнат икономическия спад през зимата. И ако не ги беше страх от някакви реваншистки развития, аз съм чувал, че има такова чувство у тях, макар да не разбирам защо… Та, ако не ги беше страх от реваншизъм, ако мислеха стратегически, трябваше да изчакат едно служебно правителство да поеме удара. Това ще бъде балистически удар в земята. Ако икономическият спад е толкова процента, колкото казват (а аз не смея дори да ги повторя), това ще промени съвсем осезателно морално-политическия и психологическия климат на обществото. Вече е премината точката, от която е невъзможно да се върнеш“, смята Валентин Вацев.

На въпрос на Епицентър.бг как стана така, че с всички спецслужби, които контролират, протестът изненада управляващите като природно явление, Валентин Вацев отговаря:
„Всяка вменяема тайна служба разполага с две функции – да събира информация и да я анализира. И в аналитико-стратегическия отдел работят главните специалисти. Предполагам, че службите не са вдигнали достатъчно шум пред тези, пред които се отчитат. Много е възможно „политическият мозък“ на ГЕРБ да не е обърнал достатъчно внимание на съобщенията на службите. Или самите служби да не са анализирали в достатъчно зрял и отговорен формат техническата информация, която имат.“

Бойко Борисов е жертва на собствената си автохипноза. Той умее да се самохипнотизира. „Няма проблеми“ – и толкоз. „Има проблеми, но ще ги решим“.

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в действителността, а в собствените си мантри, които повтарят“, продължава Валентин Вацев.

На въпроса защо говорителите на властта така често си обясняват политическата действителност като заговор, пуч, преврат, Валентин Вацев каза:

„Не искам да бъда груб, но обикновено се казва, че всеки съди по себе си. Това са хора, които имат изострена готовност да участват или да противостоят именно на заговор, преврат, пуч, на някаква сенчеста, не светла технология. Аз не се съмнявам, че в българската политика има достатъчно заговори. Не само в ГЕРБ мислят в категориите на заговора. Практическата конспирология на българското обществено мнение е видима. Няма как да се обясни не само на тях, на много други партии, че политиката е обективен процес, което означава, че като спреш да мислиш за него или като легнеш да спиш, той пак ще бъде там. Това е задръстване със субективни отживелици, субективни страхове, субективно нахъсване с ограничен брой мантри. Българският политически разум е в това състояние. И положението не е качествено различно и на други места, доколкото мога да сравнявам с БСП. Разсъждаването в категорията на заговора, на пуча, на конспирологията е характерно за ситуации и места, където политическият разум или не се е разгърнал изобщо. Или, ако се е разгърнал, по някаква причина се е свил обратно.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *