„Вашингтон пост“: Русия приближава Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде

Свят

Русия се приближава към Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде, пише „Вашингтон пост“ в статия, озаглавена „Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков“.

Във войната винаги трябва да очаквате неочакваното. Украинските сили се подготвят за пролетна или лятна руска офанзива, насочена към района на Донбас в Източна Украйна, която да последва успеха на Русия през февруари, когато превзе град Авдеевка. Това нападение може и да се случи, но междувременно руските войски предприеха неочаквано трансгранично нападение в Харковска област в североизточната част на страната.

Само за няколко дни около пет руски батальона успяха да навлязат на много километри навътре в Украйна, превземайки редица села и карайки украинските защитници да се олюляват в това може би най-бързо руско настъпление от началото на войната през февруари 2022 г. Генерал-лейтенант Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, описа ситуацията пред New York Times в понеделник като „на ръба“ и движеща се „към критична“.

„Най-лошият сценарий би бил падането на Харков. Това все още е малко вероятно, но за да спаси града, Украйна трябва да изтегли войските си от Донбас, за да бъде по-лесно за руснаците да напредват в този регион“, се посочва в коментара на „Вашингтон пост“.

Успехът на Русия може да се обясни с комбинация от руска военна мощ и груби грешки на Украйна и САЩ. Руските войски подобриха бойните си качества от първите дни на войната и се адаптираха към условията на бойното поле. Най-важното е, че сега те използват тежки планиращи бомби, за да пробият украинските линии.

Междувременно въоръжените сили на Украйна са сериозно засегнати от дългото забавяне на помощта от САЩ. Русия има превъзходство в артилерийски боеприпаси 10 към 1. Освен това в Украйна са на изчерпване боеприпасите за ПВО.

Миналия месец процентът на прихващане на ракети рязко спадна до 30 %. Неуспехът на Украйна да осигури адекватна противовъздушна отбрана за войските на фронтовата линия означава, че Русия успя да използва въздушната си мощ в много по-голяма степен отколкото  друг път.

Американските боеприпаси и оръжия най-накрая пристигат в Украйна, но ще са необходими месеци, за да се снабдят адекватно всички украински сили. Това създава прозорец на уязвимост, който руснаците използват.

„Но ситуацията е много по-страшна за Запада“

В Украйна отдавна има недостиг на войници, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон за мобилизацията. В момента Украйна планира да създаде 10 допълнителни бригади, но оборудването, обучението и въоръжаването ще отнеме месеци – това е време, с което Украйна не разполага.

Украйна също е бавна в укрепването на своите граници и фронтова линия. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на подходящи украински укрепления сега позволява на Русия да напредва.

„Нямаше първа отбранителна линия. Руснаците… просто влязоха, без никакви минни полета“, е заявил един украински офицер пред репортери.

Източник: Агенция „Фокус“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *