Вашингтон: Руската армия пусна в бой дрон, който сам избира целите си

Свят

Руските сили използват нова версия на дрон камикадзе „Ланцет“, който може автономно да идентифицира цели. Това пише в последния си доклад от хода на военните действия базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от „Фокус“.

Руски източници твърдят, че техните сили са започнали да използват новия дрон камикадзе „Изделие-53“ от 21 октомври. Източниците твърдят, че безпилотният апарат „Изделие-53“ има автоматична система за насочване, която може да разграничава типовете цели, с което увеличава успеваемостта на ударите.

Според данните на ISW, руските сили все още не използват дроновете в широк мащаб, но руски източници твърдят, че войските в момента тестват дроновете за масови синхронизирани удари.

ISW съобщи на 24 октомври, че руските сили също така наскоро са използвали новите безпилотни апарати „Италмас“ (известни също като „Изделие-54“) по време на удара срещу Киевска област. ISW също по-рано оцени, че руското командване може да вярва, че голям брой ударни дронове ще позволят на техните сили да преодолеят украинската противовъздушна отбрана, въпреки че полезният товар на дроновете „Изделие-53“, който според съобщенията е между три и пет килограма, може да не да бъдат достатъчни, за да увредят значително по-важните военни цели.

От началото на войната в Украйна руската армия е унищожила повече от 13 000 танка и бойни бронирани машини (ББМ) на украинските въоръжени сили, съобщи междувременно руското министерство на отбраната.

От началото на юни украинските войски са се опитвали да настъпят на Запорожкото, Южнодонецкото и Бахмутското направления, използвайки на преден план части, обучени и въоръжени от страните от НАТО.

Президентът на Русия Владимир Путин е подчертал, че въпреки това въоръжените сили на Украйна не са успели да постигнат значителни успехи на нито един участък от фронта.

Според министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу през септември загубите на украинската армия надхвърлят 17 000 души и над 2 700 единици оръжие.

„Руската армия ще унищожи всички инфраструктурни обекти на територията на Украйна, където ще бъде разположена военна техника или ще бъдат оборудвани складове за боеприпаси“, е заявил на свой ред постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *