„Взгляд“: Атлантикът Борисов бе принуден да стане русофил!

Свят

Теорията и практиката на българската вътрешнополитическа борба предполага постоянни нападки от страна на правителството срещу президента Румен Радев заради неговата уж проруска ориентация.

В отговор Радев се кълне във вярност на курса към влизане в шенгенската зона и въвеждането на еврото и твърди, че „външната политика не може да бъде приватизирана от правителството“. А правителството в момента е оглавявано от Бойко Борисов, който до съвсем неотдавна се считаше за последователен атлантик и русофоб. Но преди няколко месеца доброволно „се предаде“ на Москва на почвата на икономическите перспективи от транзита на руски газ през България.

Това пише уважаваното руско издание „Взгляд“ в свой материал, посветен на „руските шпионски скандали“ в България.

Преди това, именно премиерът Бойко Борисов погреба предишните варианти на проекта „Южен поток“, заедно с модернизацията на атомната електроцентрала в Козлодуй, за да угоди на Европа, като по този начин хвърли на вятъра милиони евро, които вече бяха вложени в проекта до този момент. Той дори си подаде оставката, но сега бе принуден да отиде в Москва, за да реанимира онова, което по-рано сам закопа. Заради този проект и президентът Радев, и премиерът Борисов влязоха в конфликт с Европейската комисия, но в дебатите за вътрешна употреба продължават да се обвиняват един-друг в русофилия.

Взаимоотношенията с Русия, степента на историческата дружба и други елементи както на русофилията, така и на русофобията – сега едва ли не, са единственият въпрос, по който преминава линията на фронта във вътрешнополитическите спорове в България.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ, която дойде на власт в страната за първи път през 2009 година, не иска да се разделя с водещите си позиции, затова й се налага да отчита големия ръст на проруските настроения в българското общество.

Именно в тази игра попадна и първият секретар на посолството на Русия в София Владимир Р. Впрочем, източници на вестник „Взгляд“ предполагат, че човекът сам се е забъркал в неприятностите. Колегите му от посолството, както съобщава източникът, са говорили за редица неблагоразумни постъпки на дипломата, които са могли да привлекат вниманието, включително и на българското контраразузнаване.

От всичко това могат да се направят няколко извода: 

Първо, получаваме още едно потвърждение, че „руските шпионски скандали“ се използват като бухалка в местните вътрешнополитически игри.

Второ, че атлантикът Борисов бе принуден от българското общество и големите руски енергийни проекти да се преквалифицира като таен русофил.

Трето, ако контраразузнаването на източноевропейските страни сериозно реши да обяви тотална война на Русия, тогава на това трябва да има адекватна реакция./epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *