Виктор Орбан каза дали Унгария ще се съобразява с решенията на Брюксел за санкциите!

Свят

Изглежда Виктор Орбан лично, и Унгария като цяло, решиха да не се поддават на натиска на ЕС да пренебрегват интересите на собствената си страна, затова тръгнаха да играят „ва банк“ срещу Брюксел.

 

И щом Европейският съюз реши да забрани на отделните държави-членки да налагат вето върху общоевропейски решения, то Унгария стартира процес, който очевидно има за цел да игнорира решенията, налагани от ЕС на Унгария и другите страни-членки. Как може да стане това? Естествено, по волята на унгарския народ, изразена на национален референдум.

Просто казано: ако Европейският съюз е започнал да пренебрегва мнението на Унгария, когато взема решенията си, то Унгария реши да започне да пренебрегва самите тези решения, взети от Брюксел, без съобразяване с позицията на Будапеща!

Сутринта дойде новина, която очевидно ще бъде оценена едва след няколко седмици, когато ще доведе до конкретни решения… и неизбежни скандали. Онзи ден унгарският премиер Виктор Орбан говори в парламента на страната и заяви буквално следното, цитираме:

„Сега стартирахме национални консултации, референдум, където унгарският народ може директно да изрази мнението си относно санкциите, дали подкрепя въвеждането на нови санкции или не. Тъй като санкциите не са въведени по демократичен начин, решението за тях е взето от европейските елити и брюкселските бюрократи, а европейците никой не ги е питал, въпреки че те са тези, които плащат и ще плащат за санкциите.

В Брюксел има мода, че там са по-умни от всички и знаят всичко по-добре. Ако им свършат аргументите или ако фактите не ги оправдават, тогава тези, които им се противопоставят, биват обвинявани в нарушаване на европейските ценности, например ние.”

Орбан, разбира се, е абсолютно прав! И не само във фактите, които цитира, но и в оценките, които им дава. Наистина няма никаква демокрация при приемането на решенията за санкции. Фактът, че Америка воюва с Русия, а европейците получават всички щети от войната, не е тайна до такава степен, че в САЩ дори не крият това. Не го крият и на най-високо официално ниво: това е официално признато дори от Байдън!

А ето, и най-важното: това е маниерът на брюкселските бюрократи да изпадат в истерия и да надигат вик за „потъпкани ценности“, когато просто няма какво да отговорят на обвиненията в пълната безполезност на санкциите или в провалите на собственото им управление!

В допълнение към истерията, както вече знаем, Брюксел реши да спре изобщо да иска мнението на страните, които са против. А в отговор,  страните, очевидно, ще спрат да изпълняват решенията, взети от Брюксел.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *