Виктор Орбан каза истината право в очите на Брюксел, без да се плаши, че му режат парите!

Свят

Украйна може да загуби значителна част от земите си, каза унгарският премиер Виктор Орбан на закрито заседание на партията Фидес – Унгарски граждански съюз, предават информационните агенции.

„Конфликтът в Украйна заплашва да се проточи до 2030 г. и в резултат на това Киев може да загуби една трета или половината от териториите си“, цитира  думите му вестник „Nepszava“.

 

Също така, той обвини Запада за пълномащабните военни действия.

„Конфликтът в Украйна можеше да е локален, но Западът се намеси и го направи глобален“, заяви унгарският премиер. Освен това той за пореден път каза, че с антируските санкции, Европейският съюз сам се е простреля в крака.

„Поради енергийната криза, причинена от санкциите, до 40% от европейската индустрия може да спре през зимата“, предупреди Орбан, добавяйки, че е против санкциите. Конференцията се проведе при закрити врати, така че изявленията на политика станаха известни седмица след събитието.

В същото време, Европейската комисия предложи спирането на 65% от плащанията по три оперативни програми от кохезионната политика за Унгария.

Мярката се прилага за първи път е и част от новото законодателство на Брюксел, което обвързва плащанията от евробюджета със зачитането на върховенството на закона.

Притесненията на Брюксел по отношение на Унгария са свързани с непрозрачни обществени поръчки, липсата на прозрачност при използването на евросредствата и липсата на напредък в борбата с корупцията.

Сега държавите членки имат един месец, за да решат с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65 процента от населението на Европейския съюз) дали да приемат спирането на евросредствата за Унгария.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *