Висш съдия поиска да се разследват Борисов и Цацаров за търговия с влияние

България отблизо
Председателят на ВКС Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор. Това заяви самият той пред журналисти в сградата на Висшия съдебен съвет.

Позицията му е по повод изказване от вчера на премиера Бойко Борисов за начина, по който се прави изборът на тримата големи в съдебната система и друго изказване, по тази тема, на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС.

 

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние – записите „Яневагейт“, в които се споменават главният прокурор и министър-председателят.

„Този път обаче, самите те оповестяват такива данни. Въпросът, който задавам е – Къде са разследващите органи?“, попита Лозан Панов, предаде БТА.

 

Председателят на ВКС определи като „странна“ идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

 

Той допълни още, че заседание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще станат ясни окончателно какви ще бъдат препоръките им за съдебната ни система, за които премиерът заяви, че поема отговорност да изпълни изцяло.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов индиректно призна, като не отрече, че през 2015 година е назначен лично от премиера Бойко Борисов на поста, който заема, предаде „Правен свят“.

В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той „най-много“ е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС.

„Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“, заяви Борисов.

Tagged

1 thought on “Висш съдия поиска да се разследват Борисов и Цацаров за търговия с влияние

  1. ДЪРЖАВАТА НИ СЕ ВОДИ БЕЗ ИНТЕЛИГЕНТНОСТ,БЕЗХАБЕРНОСТ,БЕЗКРУПОЛНОСТ,И АРОГАНТВОСТ,ДЪРЖАВА ПОВЕРЕНА НА ЕДИН БРОДЯГА !!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *