Висш украински генерал обясни кога ВСУ тръгват в настъпление

Свят

Ориентировъчно в средата на май може да започне широкомащабна контранастъпателна операция на украинските сили за отбрана

 

Посоката на главния и второстепенния удар ще бъде определена от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна не по-рано от седмица преди събитието.

Такава прогноза направи в ексклузивно интервю за OBOZREVATEL бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко.

„Необходими са няколко седмици, за да се затопли времето и още няколко седмици, за да изсъхнат пътищата, за да могат да поемат тежки базови танкове на НАТО, тежащи 70 тона или повече“, обясни той.

Генералът подчерта, че пред украинската армия стои задачата да прекрати стратегическата отбранителна операция. Тя трябва напълно да спре напредването на врага, да го принуди да премине в отбрана и да нанесе възможно най-много щети.

Необходимо е също така да се събере резерв, достатъчен за контранастъпление. „Нашият стратегически резерв може да бъде до 60 000 души. Имаме нужда от обучен персонал, оборудване и логистика“, каза Романенко.

Говорейки за посоката на главния удар, той отбеляза, че Херсонското направление изглежда твърде очевидно, включително и за противника, така че е възможно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна да избере друго. Генералът обясни още, че висшето военно ръководство на Украйна със сигурност ще коригира плановете си в зависимост от ситуацията на фронта.

Така че, ако успехите на въоръжените сили на Украйна във второстепенното направление са по-големи, отколкото в основното, там могат да бъдат съсредоточени основните усилия. Окончателните решения обаче ще бъдат взети няколко дни преди насрочената дата.

„Ако говорим за период от около месец, то това е значителен период, за да се съсредоточат резерви и буквално седмица преди началото да се вземе окончателно решение за посоката на главния и второстепенния удар“, прогнозира генералът.

Както OBOZREVATEL писа, според оценките на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов украинската армия може да навлезе в окупирания Крим преди края на пролетта. Той добави, че пълното освобождаване на полуострова може да стане до лятото.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *