Владимир Путин показа, че руската ваксина е безопасна и ефективна! В България не е така!

Свят

Руският президент Владимир Путин се ваксинира срещу COVID-19, съобщава РИА Новости. Путин добави обаче, че всеки руснак има право сам да реши дали да се ваксинира.

„Ваксинацията е, разбира се, доброволен избор на всеки човек, лично решение на всеки. Между другото, аз самият го направих днес“, каза руският лидер.

Путин заяви, че и трите ваксини руско производство са напълно безопасни и много ефективни. Истината обаче е, че в Русия има много ваксини и хората могат да избират с коя да се ваксинират, докато в България, въпреки приказките на Борисов, няма избор на ваксини. Хората са принудени да се ваксинират с каквато ваксина им дадат, а дали е безопасна, това е голям въпрос.

Говорейки на предавано по телевизията съвещание, посветено на руските ваксини срещу ковид, той заяви също, че Русия е подписала международни договори за доставка на ваксината „Спутник V“ за 700 милиона души.

„Буди учудване, че непосредствено преди нашата среща, както ми докладваха, буквално преди малко, един от отговорните служители на Европейската комисия е заявил: „Не ни трябва „Спутник V“. Странно изявление, ние не натрапваме нищо на никого“, каза президентът пред участниците в съвещанието.

По думите му, когато подобни изявления се правят от официални лица, „възниква въпросът чии интереси защитават и представляват тези хора: интересите на някакви фармацевтични компании или интересите на европейските граждани“.

Миналата седмица говорител на ЕК заяви, засега не се водят разговори между ЕС и производителя на руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавируса. Той обаче уточни, че ЕК и държавите от ЕС по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия. Той внесе тези уточнения по повод изявления на Руския фонд за преки инвестиции и списъка с ваксините, които ЕК договаря и предплаща с бюджетни средства.

Очакванията към производителите на одобрените в ЕС препарати се оказаха твърде оптимистични, признаваме го и взимаме съответните мерки, заяви говорителят по повод недостига на ваксини. Той добави, че комисията е останала изненадана от  това, че  производителите не могат да организират работата си така, че да изпълнят сключените договори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *