Владимир Путин: Русия ще остане велика и мощна държава, която върви уверено напред! И Видео!

Свят

Руският президент Владимир Путин заяви в новогодишно видео обръщение, че страната му ще осуети опитите на Запада да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия.

 

„Русия ще остане велика и независима страна, която върви уверено напред“, заяви Владимир Путин.

Нравствената и историческа правота е на наша страна, заяви руският президент.

„2022 г. е към своя край. Това беше година на трудни и необходими решения, на важни стъпки към осигуряването на пълния суверенитет на Русия и мощното консолидиране на нашето общество“, заяви Путин.

 

Според него „това беше годината, която постави много неща на местата им, ясно разграничи мъжеството и героизма от предателството и малодушието и показа, че няма по-голяма сила от любовта към близките и скъпите, от верността към приятелите и другарите по оръжие и от предаността към Отечеството.“

Той поздрави с настъпването на новата година участниците в специалната военна операция. По думите му руските военни са навлезли в съседна Украйна, за да „се борят за своята родина, за истината и справедливостта, за да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия“.

В обръщението, излъчено по руската държавна телевизия, Путин каза, че Русия се бие в Украйна, за да защити своята „родина“ и да осигури „истинска независимост“ на своя народ.

 

За пръв път новогодишното послание на руския президент бе излъчено не на фона на Кремъл, посочват руските медии. Путин бе обграден от военни. Държавният глава нарече отиващата си година „повратна“ и отбеляза, че през нея са заложени основите на бъдещето на Русия и на целия свят.

В деветминутно послание – най-дългото новогодишно обръщение през неговото 20-годишно управление, Путин обвини Запада, че се опита да излъже Русия, и че умишлено провокира Москва да започне специалната военна операция в Украйна.

„Години наред западните елити лицемерно ни уверяваха в своите мирни намерения“, каза той в реч, заснета пред руски военнослужещи в щаба на Южния военен окръг на Русия.

„Всъщност по всякакъв възможен начин те насърчаваха неонацистите, които провеждаха открит тероризъм срещу цивилни в Донбас“, каза Путин в емоционална, но твърда и категорична новогодишна реч, посочва Ройтерс.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че победата в Украйна е „неизбежна“. Той изрази уважение и признателност към героизма на руските войници, които се бият на фронтовата линия, и тези, които са загинали по време на 10-месечната война.

„Западът излъга за мира“, каза Путин. „Той се подготвяше за агресия… и сега те цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия.“

„Ние никога не сме позволявали това и никога няма да позволим на никого да стори това“, цитират руските държавни информационни агенции думите на Путин в клипа, излъчен в полунощ в Далечния изток на Русия. Първи новогодишното послание на президента видяха жителите на Камчатка и Чукотка.

Източник БНР, БТА, Газета.ру

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *