Внимание: Брюксел върши същото като Борисов, но под предлог за свобода на словото!

Свят

Наскоро приета от Европейския парламент резолюция посочва опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независими медии. В резолюцията се изказва безпокойство от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

„Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат приети от Европейската комисия, твърдят евродепутати“.

Свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с Covid-19 изостря проблема, се казва в документа. Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск. Това пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

По думите на евродепутати, трябва да има един обективен орган, който да раздава средствата към съответните медии, и който да не бъде под влиянието на конюнктурата във всяка една държава членка.

„Част от проблемите, свързани с медиите в България, са проблеми и в Полша, и в Унгария. Затова не посочвахме държави, за да може след това да се изготви общо законодателно решение, което да не зависи от конкретните власти как ще решат да го прилагат“, уточняват от Европарламента.

ЕК прие в резолюцията текстове, според които европейските средства по комуникационните кампании да не се разпределят от правителството, което и да е то, защото по този начин то създава послушни, проправителствени медии. Вместо това, финансирането да става чрез неправителствена организация, която ще се основава на професионални критерии и няма да е свързана с конюнктурата в дадена страна.

Евродепутати подчертаха, че в резолюцията се настоява да има фонд за подпомагане на разследваща журналистика и за повишаване прозрачността на финансирането на медиите.

В задачата, обаче, се пита кой ще определя тези неправителствени организации, които ще разпределят пари към медиите?! Щом така нареченият Европейски парламент се занимава с това, значи неправителствените организации, които ще дават европари на медиите във всички страни-членки, ще се определят от Брюксел.

Тоест, под предлог за свобода на словото, Брюксел сам иска да се превърне в свръхправителство, на което всички медии в ЕС са подчинени.

Както казва нашият народ „Не било в тикви, ами в кратуни“. Тоест, няма да ни управлява тиква, а ще ни заповядват кратуни.

Къде остава свободата на словото тогава?! В задния джоб на ЕС ли?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *