Военен експерт обясни защо Путин не е уволнил Шойгу! Ще се смаете

Свят

В хода на развитието на ситуацията с ЧВК „Вагнер“ мнозина бяха уверени в предстоящата оставка на Сергей Шойгу като основен обект на критика на Евгений Пригожин.

 

В същото време писателят, военен кореспондент и експерт Владислав Шуригин отрича подобна възможност в краткосрочен план.

„Наблюдавайки дълги години кадровата практика на президента, съм убеден, че той няма да прибързва с решенията. Определено не му е в стила да сменя министрите си под външен натиск“, отбелязва Шуригин в Telegram, цитиран от световните издания.

В същото време „невидимостта“ на ръководителя на руското военно ведомство през последните дни може да се обясни с влиянието върху него от президента Путин, който не иска да допусне открита конфронтация между министъра на отбраната и шефа на ЧВК „Вагнер“ в условията на продължаващата война.

Военният експерт е сигурен, че докато ситуацията с „вагнеровците“ не се нормализира напълно, Путин няма да взема кадрови решения в министерството.

Трябва също така да се има предвид, че в обвиненията, изразени от Пригожин, има малка лична вина на Шойгу, тъй като текущото състояние на нещата в армията е продиктувано от хода на развитие на въоръжените сили на Руската федерация през последните години.

В същото време е назряла смяната на военното ръководство, но това ще стане след анализ на случилото се и разработване на подходящи решения. Възможно е самият Сергей Шойгу да поиска оставката си, но това няма да е краят на обществената му кариера.

„Не е в навиците на Путин да жертва хора, които са му верни. Такава практика не сме виждали през всичките години на неговото управление“, заявява Владислав Шуригин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *