Войната започна: Иран атакува Израел ВИДЕО

Свят

Иран започна атака срещу Израел, съобщиха от израелската армия. Ирански военни дронове ударят до часове.

Даниел Хагари, говорител на армията, заяви че следят атаката срещу въздушното пространство.

Иран е изпратил десетки безпилотни летателни апарати към Израел, съобщи Der Standard. Според съобщенията на израелски военни, те вече са потвърдили изстрелването.

Очаква се дроновете да достигнат израелското въздушно пространство за няколко часа.

Малко преди това The Times of Israel съобщи за видеоизявление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в която той предупреждава за възможната атака от страна на Иран. “

Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим спокойно и решително„.

Нашите отбранителни системи са разгърнати и сме подготвени за всеки сценарий, както при отбрана, така и при нападение.

Държавата Израел е силна, ЦАХАЛ са силни, обществото е силно.

„Знам, че вие, гражданите на Израел, също ще запазите спокойствие. Призовавам ви да се вслушате в указанията на командването. Ние сме заедно и с Божията помощ заедно ще победим всички наши врагове“, заяви Нетаняху.

Репортерът на Axios Барак Равид каза, че четирима американски и израелски  служители са му казали за атаката, въпреки че допълнителните подробности са оскъдни. Израелските медии също подкрепиха доклада, като добавиха, че може да минат часове, преди дроновете да стигнат до Израел.

IDF каза, че сирените ще бъдат включени в застрашените райони, предупреждавайки израелците да отидат до най-близките си бомбоубежища.

Днес беше съобщено, че Иран има повече от 100 крилати ракети, готови да бъдат изстреляни като част от „предстоящ“ удар срещу Израел в отговор на въздушен удар срещу посолството на Иран в Дамаск, Сирия .

Обявявайки засилените мерки за сигурност на брифинг по телевизията, главният военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че десетки бойни самолети са във въздуха като част от състоянието на готовност.

От 23:00 часа събота вечер влязоха в сила строгите мерки, които включват забрана на всякакви „образователни дейности“ в цялата страна, ограничение за работа в офиси без „стандартни защитени пространства“ и ограничения на броя на хората при събирания.

Образователните дейности са забранени в цялата страна, докато ограниченията върху работата са въведени в райони непосредствено до ивицата Газа  и други райони в обвивката на Газа.

На израелците, живеещи в районите до ивицата Газа, е забранено да се събират навън в групи от повече от 30 души и им е позволено да се срещат до 300 души вътре в сградите. Плажовете в обвивката на Газа също са затворени за обществеността.

Хагари каза в телевизионното обръщение, че директивата ще бъде преразгледана в 6 сутринта местно време и призова израелците да останат бдителни и да се насочат към бомбоубежищата, ако чуят предупреждения.

„Предприемаме всички възможни стъпки, за да гарантираме вашата безопасност.

„От началото на войната се сблъскахме с различни заплахи, изпратени тук от проксита на Иран и адаптирахме нашите системи за отбрана и атака съответно“, каза Хагари, добавяйки, че IDF е „напълно подготвен“ за ирански атаки.

„Формациите за отбрана и нападение на военновъздушните сили са в готовност и десетки самолети са в небето. Извършваме ситуационна оценка с нашите стратегически партньори, водени от САЩ, и поддържаме тясна координация с тях“, добави той.

координация с тях“, добави той.

Телевизионното съобщение на Хагари дойде, когато министърът на отбраната на Израел Йоав Галант проведе среща с високопоставени служители на отбраната, включително шефа на IDF Херци Халеви.

Галант каза, че IDF „следи отблизо планирана атака от Иран и неговите подставени лица срещу държавата Израел“.

„Добавихме нови способности – на сушата, във въздуха, в морето, в нашата разузнавателна дирекция, в рамките на държавата Израел и заедно с нашите партньори, водени от Съединените щати.

„Иран е терористична държава – светът вижда това сега повече от всякога.“

 

Причината за атаката е удар на израелската армия срещу иранското консулство в Сирия.

Потвърждение за старт на атаката дойде и от Съединените щати.

Припомняме, че както БЛИЦ писа всички посолства на САЩ в Близкия изток бяха поставени в състояние на повишена готовност и бяха задължени да провеждат заседания на комитета за извънредни действия. На дипломатите в Ливан и Израел беше специално казано да не пътуват до определени райони в тези страни.

Напрежението между Израел и Иран се увеличи значително, след като ХАМАС нападна Израел на 7 октомври миналата година, убивайки приблизително 1200 души.

Оттогава военният отговор на Израел включваше убийството на множество високопоставени ирански командири, както и командири на ХАМАС, която Иран финансира и въоръжава, чрез въздушни удари. Израелската армия изби и над 32 000 мирни жители на ивицата Газа, затова само се чакаше повод за отговор от арабския свят, който кипи от гняв и възмущение.

Израелският атентат от 1 април обаче беше смятан за изключително провокативен, защото удари дипломатическо съоръжение на Иран в Сирия и представлява едно от най-високопоставените убийства на ирански служители от десетилетия.

Оттогава Израел се подготвя за ирански отговор. В събота Израел актуализира насоките си за извънредни ситуации за цивилни за първи път след удара в Дамаск, Сирия.

Израел затвори училищата в цялата страна до вторник и ограничи броя на събиранията, въпреки че антиправителствените протестиращи се събраха в Тел Авив в събота вечерта.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *