Войникът Максим Лихачов разказа как е избягал с танк от ВСУ

Свят

Руските спецслужби съобщиха преди дни, че бивш войник от украинската армия край Донецк се е предал на руските войски. Той пристигнал на посочено място с танк Т-64, откраднат от украинските въоръжени сили. Това е Максим Лихачов, родом от град Краснодон, Луганската народна република. Пред ТАСС той разказа, че е напуснал позициите си в Авдеевското направление, възползвайки се от бягството на свои колеги. По думите му, операцията е била подготвяна доста дълго време в координация с руската страна.

„Бяхме хвърлени на позиции като пушечно месо, предадох координатите на моите приятели. След известно време започна обстрелът. Не удряха по нас, а по съседните позиции, за да настъпи паника. Така и стана. Хванах момента, видях техниката и скочих. Когато всички се разбягаха, аз се възползвах от това. Дълго време подготвяхме всичко това: и аз, и момчетата от другата страна чакахме удобен момент“, казва Лихачов. Той отбеляза, че колегите му първоначално са приели действията му за опит за прикриване на отстъпващите сили. „Затова никой не заподозря нищо, просто седнах и отидох там, където вече ме чакаха“, обясни военният.

По думите на Лихачов, той е бил посъветван да тръгне с бронирана машина от свои приятели от Русия, с които се запознал в Полша, където работел в месокомбинат от 2021 до 2022 г. Тогава решил да се върне в Луганската народна република, където живеели майка му и сестра му. Причината, според него, е отношението на украинските власти към собственото им население.

Припомняйки подробности за бягството от украинските позиции, Лихачов каза, че е служил в редиците на украинските въоръжени сили като обикновен щурмовик и никога не е бил танкист. „На село съм карал трактор. Освен това се интересувах в YouTube, изпратиха ми линкове. Планирах всичко това предварително, готвих се“, добави Лихачов, подчертавайки, че доста бързо е стигнал до руски позиции и никой не е открил огън по бойната машина.

Максим Лихачов е родом от град Краснодон, Луганската народна република. През 2014 г., несъгласен с перспективата за отделяне на региона от Украйна, той отива на територията, контролирана от Киев – в град Сватово. По думите му обаче, бързо съжалил за решението си, но нямало възможност да се върне. През 2021 г. заминава за Полша да работи, а през 2022 г. се връща в Украйна и е мобилизиран.

Киев не регистрира официално мобилизираните в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да не изплаща пари на роднините в случай на смърт, разказа още пред ТАСС бившият военнослужещ от украинските въоръжени сили Максим Лихачов. „Мене ме преместиха от 119-та бригада в 59-а, и не съм минавал по никаква документация, никъде не са ме вписвали. А такива като нас има много (…) За да не плащат “, каза Лихачов. Според бившия военен тази практика е най-популярна в последното поделение, където е служил. Използва се срещу тези, които са „хванати на улицата“ и са подготвени да бъдат изпратени в горещи зони на фронта.

Той добави, че от 2022 г. е служил в 101-ва охранителна бригада на Генералния щаб на Украйна. Година след скандала с командира той е преместен в 110-та отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили. „Това е специална бригада за провинилите се. Там унижават честта и достойнството на човека, издевателстват“, разказа Лихачов. След това военнослужещият бил прехвърлен в 119-та бригада, като част от нея трябвало да отиде на фронта. Според Лихачов именно това звено става официалното му последно място на служба. По документи той не фигурира в новото звено, както много негови колеги.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *