Възмездието продължава: Хиперзвукови ракети се стовариха с цялата си мощ върху главите на виновните

Свят

В понеделник сутринта в Киев бяха регистрирани три мощни взрива. Украинската столица е била ударена от „ракети от Крим“.

От съобщенията в украинските мрежи и медии може да се направи извод, че поражението е нанесено с хиперзвукови ракети „Циркон“ (твърди се, че ракетите са преодолели 600 км за 2 минути), пише блогърът и военен анализатор Юрий Подоляка в Telegram, цитиран от „Фокус“.

Според местни източници с три удара са поразени позиции на системата за противовъздушна отбрана Patriot в района на летище „Жуляни“ и неидентифицирани обекти в района на централния щаб на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Според съобщения в руски медии ракетите са унищожили център за вземане на решения в Киев. В „гражданската инфраструктура“, както я наричат, са се помещавали множество агенти на СБУ, които са давали заповеди за нахлуването в Белгород и вероятно са били свързани със събитията в Москва.

Телеграм каналът „Рыбар“ пише, че украинските медии са потвърдили, че ракетите са били насомени към към обекти на СБУ в града. Журналистите отбелязват, че датата на нападението не е избрана случайно – днес е Денят на СБУ в Украйна и в сградите може да са се намирали високопоставени служители на тази институция.

Появи се информация, че има и жертви, но от градската администрация официално съобщават само за ранени. Моменти преди взривовете украинските ВВС предупредиха в канала си в „Телеграм“, че към града лети ракета. „Експлозии в столицата. Спешно към убежищата!“, написа кметът на Киев Виталий Кличко.  Той съобщи, че има повиквания към спешна помощ в няколко района на столицата – Печерск, Соломенск и Днепър.

„В резултат на днешната вражеска атака, слава Богу, няма уцелени многоетажни жилищни сгради. Но спасителите продължават да разчистват отломките на разрушената триетажна сграда, която е била едно от помещенията на държавното учебно заведение“, добавя още Кличко. По думите му има седем ранени в район Печорск. Двама от тях са настанени в болница.

Pycĸaтa paĸeт „Циpĸoн“ e пъpвaтa в cвeтa xипepзвyĸoвa paĸeтa c нaдвoднo бaзиpaнe, дocтигaщa cĸopocт нaд 8 Maxa и cпocoбнa дa yнищoжи ядpeн caмoлeтoнocaч. Tя e възмoжнo дa бъдe изcтpeлвaнa oт фpeгaти, ĸpaйцepи и дopи пoдвoдници, a мaĸcимaлнaтa дaлeчинa нa пoлeтa e дo 1000 ĸилoмeтpa. Cĸopocттa нa пoлeтa e няĸoлĸo пъти пo-виcoĸa oт cĸopocттa нa звyĸa, ĸoeтo зaтpyднявa пpиxвaщaнeтo нa тeзи paĸeти oт cъщecтвyвaщитe ceгa cиcтeми зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa и пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa.

Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg, vesti.bg, kyivindependent.com

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *