петък, март 29, 2024
Начало > България отблизо > „Възраждане“ с ултиматум към премиера: Ако не приеме исканията ни, протестите продължават!

„Възраждане“ с ултиматум към премиера: Ако не приеме исканията ни, протестите продължават!

България отблизо

Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на партия „Възраждане“. Сред тях са заместник-председателите на партията – Цончо Ганев и адв. Петър Петров, както и доц. Атанас Мангъров, в качеството му на здравен експерт на формацията, съобщиха БНР и bTV.

Срещата е станала възможна след отрицателен PCR тест на Петков. До днес той беше под карантина заради положителен резултат за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, даден след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Тема на срещата на премиера и представителите на партията на Костадин Костадинов са Covid мерките и зеленият сертификат, за чието отпадане настояват от „Възраждане“.

„Срещата премина конструктивно. Стигнахме до някои решения. Основното е, че поискахме моментално отпадане на зелените сертификати, което на този етап беше отказано. Ще бъде сформирана работна група с учени, които защитават тезата, че мерките трябва да продължат, както и учени като доц. Атанас Мангъров, които са на обратната позиция“, казаха представителите на партията на Костадин Костадинов.

По думите на Цончо Ганев, в работната група ще има и представители на „Възраждане“, един от които е Деян Николов, който е статистик и ще може да се обработват данни, които ще се предоставят на Министерство на здравеопазването по отношение на заболеваемостта и смъртността.

Работната група ще бъде сформирана под егидата на премиера и до сряда ще бъдат уточнени хората, които ще се включат в нея. Тя ще работи поне две седмици, след което ще бъде направен доклад до какви изводи са стигнали.

„Надявам се тогава да се приложи като начало това, което ние изискахме днес от министър-председателя, а именно да бъде отменено безумието децата ни в училище да се тестват. Стотици, да не кажа хиляди деца, да не посещават училище в момента, защото не са допускани поради това, че отказват да се тестват или да носят маски“, заяви Ганев.

От „Възраждане“ да поискали това да се случи веднага, но премиерът е отказал. Съпартийците на Костадинов обаче са категорични, че ако правителството не прояви здрав разум след двете седмици работа на работната група, протестите ще продължат.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова заяви, че все още няма решение да отпадне зеленият сертификат за наличие на антитела, но такава възможност се обсъжда. Тя определи правилата в България относно пандемията като едни от най-либералните и посочи, че евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор.

Междувременно от прессекретариата на президента съобщиха, че държавният глава си е направил PCR тест и резултатът е отрицателен. Румен Радев също бе под карантина след КСНС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *