В Испания: Разследването на Борисов за „Барселонагейт“ е към края си!

България отблизо
В Испания разследването ”Барселонагейт” продължава. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна.
Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук.

Това пише  „Сега“. Неотдавна сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая – бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона обаче също отрича това. И по всичко личи, че разследването е към края си.

 

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари.

 

Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на „Ел Периодико“.

 

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор. „Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.

 

Ако да – на каква фаза е разследването“, гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както „Сега“ писа. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на „Ел Периодико“ движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

Tagged

1 thought on “В Испания: Разследването на Борисов за „Барселонагейт“ е към края си!

  1. На 6.10. 2020 г , Борисов може вече да не е министър председател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *