В Сърбия партията на Александър Вучич печели разгромна победа

Свят

Коалицията „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“ (СНС; обединяваща управляващата Сръбска прогресивна партия и няколко други политически сили) води на парламентарните избори с резултат от 47,1% след обработката на 50% от бюлетините.

Това съобщи премиерът Ана Бърнабич в централата на коалицията, предаде Novosti.rs.

„След обработката на 50% от бюлетините, където все още може да има минимални промени, нашата коалиция „Сърбия не трябва да спира“ получава 47,1%“, каза Бърнабич. По този начин само СНС ще има повече от 126 мандата в 250-местния парламент – Народната скупщина, каза премиерът на Сърбия.

При този резултат Ана Бърнабич ще може да състави новия кабинет на Сърбия, без да пита опозицията за нищо.

Опозиционният блок „Сърбия срещу насилието“ в момента получава 23 процента, Социалистическата партия на Сърбия (СПС) – 6,7 процента, Националната демократична алтернатива (НАДА) – 4,9 процента и т.н.

Другите листи, които успяха да преминат 3-процентовата бариера, са тези на Ние – гласът на народа с 4,6 %.

В неделя в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни избори. В тях участваха общо 18 партии и коалиции. Местни избори се проведоха и в 65 общини в Сърбия, включително в столицата Белград.

През ноември президентът Александър Вучич обяви разпускането на Народната скупщина и определи дата за предсрочни избори на 17 декември. Необходимостта от избори беше повдигната през пролетта, непосредствено след две масови убийства. В страната избухнаха протести под лозунга „Сърбия срещу насилието“.

През септември опозиционните партии призоваха за предсрочни избори, а през октомври се споразумяха да издигнат единна листа с кандидати както за изборите за Скупщина, така и за местните избори в Белград, който традиционно се смята за крепост на опозицията. Новата опозиционна коалиция се нарича „Сърбия срещу насилието“.

В нея влизат Партията на свободата и справедливостта на бившия кмет на Белград Драган Джилас, Народното движение на Сърбия (основано през лятото на 2023 г. от Мирослав Алексич, член на Народната партия) и Ляво-зеленият фронт, известен с протестната си дейност, както и няколко други малки партии и Движение „Сърце“, оглавявано от бившия началник на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Здравко Понош.

Последното се класира на второ място на президентските избори през 2022 г. с 18% от гласовете.

На последните парламентарни избори, проведени през април 2022 г., Сръбската прогресивна партия зае първо място с 44,27% от гласовете. Водената от нея коалиция успя да състави кабинет. Тогава Вучич заяви, че новото правителство ще положи клетва само за две години, а нови избори са планирани за май 2024 г.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *