В ужас от Русия: Британските военни искат да правят нова армия

Свят

Началникът на генералния щаб на британската армия Патрик Сандърс призова да бъде „обучена и въоръжена гражданска армия“ с оглед на рисковете от конфликт, предаде Франс прес.

Сандърс се позова на примера на някои европейски страни, които взимат мерки, за да засилят отбраната си предвид „руската заплаха“.
„Трябва да сме способни да се бием и да печелим по убедителен начин войни и на сушата“, а не само по въздух и вода, изтъкна генералът в реч, произнесена в Лондон. Сандърс отдавна критикува намаляването на броя на войниците в британската армия.

„Имаме нужда от организирана армия в името на бързия растеж“, отбеляза началникът на генералния щаб, като поясни, че освен професионални войници Великобритания има нужда и от „гражданска армия“.

Според  генерал Сандърс трябва да бъдат взети мерки, за да може при нужда обществото да бъде поставено на военна нога.

„Това е акция, която трябва да мобилизира цялата нация. Украйна илюстрира факта, че редовните армии започват войните, а гражданските армии ги печелят“, подчерта Сандърс, цитиран от БТА.

Генералът също така призова да се направи повече за оборудването и модернизирането на въоръжените сили на Обединеното кралство. В реч на конференция за бронирани превозни средства Патрик Сандърс не търсеше аргументи за наборна служба, при която мъжете в годна бойна възраст са длъжни да се записват в армията, а по-скоро за полагане на основите за доброволно повикване, ако избухне война.

Макар че, като гледат какво става в Украйна, едва ли някой ще тръгне доброволно да се бие срещу Русия.

Генералът говори за необходимостта „предвоенното поколение“ на Обединеното кралство да се подготви за възможността за война и каза, че това е „задължение на цялата нация“.

Не за първи път Патрик Сандърс предупреждава за нарастващата заплаха от война и изразява загриженост относно липсата на готовност на Великобритания. Генералът, който между другото ще напусне поста си през юни, каза, че „войната на Русия в Украйна е много повече от завземане на територия и че става дума за победа над британската система и начин на живот”. Той е яростен противник на намаляване на числеността на армията и на военните разходи, посочва БНР.

Началникът на генералния щаб на британската армия направи вчерашното изявление броени седмици преди да се навършат две години, откакто руските сили нахлуха в Украйна и накараха елитите на европейските страни да изпаднат в ужас заради възможен голям конфликт с Русия.

Само че британските военни пак не разбраха най-важното. Не разбраха, че колкото по-близо до Русия отиват с военни бази и проксита като Украйна, толкова по-голяма е заплахата. И обратно. Ако се приберат с военните си бази в своите страни, ако спрат да „помагат“ на разни проксита срещу Русия, заплахата ще изчезне. Това непрекъснато им повтаря и Путин.

Така че, да се махат от Русия и Източна Европа, докато не е станало твърде късно. Само това ще ги спаси. Никакви извънредни мобилизации и „граждански армии“ няма да помогнат. Това е.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *