Ген. Попов: Забравете за патриотизма! Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. Запомнете го!

България отблизо
Ние не сме търговци, а е ключов моралният мотив да застанем на страната на справедливостта. Трябва да сме съпричастни с това и това дава силата на това решение.

Това заяви пред Българската национална телевизия ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната.

 

Той оцени положително решението на Народното събрание България да предостави военна помощ на Украйна.

 

„Това решение беше взето с конституционно мнозинство и силата му е, че трябва да свържем думите с дела. Ние имаме своя ангажимент да помогнем на жертвата, а не на агресора. Това е основният политически момент. А това какво оръжие и кога ще предоставим, е отделен въпрос и тук има много политически спекулации. Тежката техника, която евентуално ще предоставим трябва да отговаря на три условия – украинците да я искат, да е технически изправна и да не засяга основни отбранителни способности на Българската армия. Затова Министерство на отбраната има време да вземе решение, да се обсъжда в комисията по отбрана и в рамките на месец да вземе решение“, коментира той.

 

Попов изтъкна, че страната ни е член на отбранителен съюз (НАТО) и в този контекст няма как да заема неутрална позиция. Според него тезата за неутралитета се използва за вътрешнополитически цели.

„Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. За да си неутрален няма как и другите да те считат за такъв. Не може да си неутрален в ситуация, от която страда целият свят. Тази неутралност пречи на правилните решения и на това какво трябва да правиш и в икономика, и в сферата на отбранителните способности. Ако се поддадем на страха, внушаван от Русия ще загубим чувството си за справедливост и ценностната си система. „, заяви той.

Tagged

1 thought on “Ген. Попов: Забравете за патриотизма! Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. Запомнете го!

  1. Г-н „генерал“,
    Ако Вие не защитавате България,ако вашия „патриотизъм“ се изявява като поддържане на чужди клаузи?!-свалете си пагоните и не се наричайте генерал!Вие сте клетвопрестъпник,защото сте се клели в името на просперитета и защита на БЪЛГАРИЯ!!!А вие защитавате чужди интереси!Чие знаме целувахте,г-н „генерал“-БЪЛГАРСКОТО или на НАТО?А може би на САЩ?Знаете ли цветовете на Българското знаме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *