Ген. Събев: Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност

България отблизо
България има какво да предостави като военна помощ на Украйна, въпрос на политическа воля е. Това заяви генералът от резерва Съби Събев в предаването „Офанзива“ по Нова Нюз.

От публичната информация за военните запаси на България, не е проблем да изпратим 30-31 танка, самоходни артилерийски системи, боксируеми оръдия 152 мм – 150 броя, реактивни системи за залпов огън „Град“ над 150 броя, МТЛБ-та, средства за ПВО. Имаме един комплекс С-200, който е с най-голям обхват.

 

Той е технологично остарял, но ако Украйна предяви интерес, може да й се предостави, а да запазим за нас С-300, уточни първият национален военен представител на България в НАТО.

 

По думите му, ако предоставим своето въоръжение, може да очакваме то да бъде компенсирано до около 50% от дадената на Украйна отбранителна помощ.

 

Според него служебното правителство е трябвало да приеме подобна оферта и определи като погрешна позицията да не се предоставя военна помощ на Украйна.

 

Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност. Оценките му не съвпадат с оценките, давани от Пакта, каза още ген. Събев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *