ГЕРБ започна масов бунт! Вижте какво се случва

България отблизо

Пленарното заседание без малко не бе провалено, след като цялата парламентарна група на ГЕРБ демонстративно не влезе в пленарната зала. Мнозинството събра кворум от 121 депутати буквално на косъм, а последният депутат, който се регистрира, беше посрещнат с аплодисменти.

Впоследствие парламентът гласува за сформирането на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства около газопроводите „Южен поток“ и „Турски (Балкански) поток“, която да провери и причините за забавянето на междусистемната газова връзка Гърция – България.

Проектът е внесен от ДПС заради внушенията, които е направил премиерът Кириил Петков по техен адрес, обясни вносителят на предложението Станислав Анастасов.

„Целта на тази комисия е премиерът да спре да лъже наред с кръга „Капитал“. Не го крия“, каза Анастасов. От ДБ пък заявиха, че подкрепят сформирането на подобна комисия.

„Грубата спекулация по адрес на ДПС, че имаме връзка със строителството на двата газопровода“ изтъкна като мотив за предложението Анастасов. „Няма как една либерална партия да не защитава истината, няма как ние да се оставим кръгът „Капитал“ да продължи да прави подобни внушения по адрес на ДПС. Затова предлагаме да се създаде една временна комисия, която да види и причините за забяването на прокта за междусистемната газова връзка с Гърция“, обясни депутатът.

Той посочи още, че целта е „да бъдат извадени наяве всички факти, без да се правят внушения, за да може обществото и евроатлантическите партньори да видят каква е фактическата обстановка и да си направят изводите кой лъже и използва фактологически неточности“. Както и да се дадат отговори на въпроса защо се забави газовата връзка с Гърция, допълни той.

По думите на Анастасов до днес тя не е напълно сертифицирана и не оперира. Неговата парламентарна група го предложи и за председател на комисията.

Комисията ще има срок на действие един месец и ще се състои от 14 депутати на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Заради отсъствието на ГЕРБ от залата обаче се провали избора на членове на комисията. Отхвърлено бе предложението попълването на състава й да бъде отложено до завръщането на депутатите от ГЕРБ. По тази причина ДПС поиска кратка почивка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *