ГЕРБ изригнаха: Радев е политически неадекватен! Ще дадем БТР-ите и без него!

България отблизо
„Във връзка с ветото на президента Радев, от ГЕРБ заявяваме демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба“. Това посочиха от ГЕРБ в своя позиция, след като президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на БТР-и на Украйна.

„Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатлантическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии“, казват още от ГЕРБ.

„Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО“, допълват от партията и заключват:

„Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми“.

 

По-рано днес държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание споразумението с Киев, което предвижда страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-и от въоръжението на МВР.

 

Денков пък коментира, че ветото ще бъде отхвърлено от депутатите в зала.

 

Същото каза и председателят на Народното събрание – Росен Желязков от ГЕРБ, който заяви:

 

„Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна“.

 

Народният представител Ивайло Мирчев пък посочи „малко факти за БТР-ите:“

 

„Въпросните БТР-и са произведените през 60-те и 70-те години на XX в. и са зачислени във Вътрешни войски (днес жандармерия) през 80-те, около т.нар. Възродителен процес.

Бронираните машини никога не са използвани, част от тях са технически неизправни и са с отпаднала необходимост за МВР. В продължение на 40 г. събират прах в складовете и носят само разходи по тяхната охрана и поддръжка.

Основната цел на тези БТР-и е била за справяне с граждански протести около “Възродителния процес”.

Предоставяйки бронираните машини на Украйна не само не нарушаваме боеспособността на армията ни, но ще получим компенсации от ЕС, които ще използваме за закупуване на ново въоръжение“, написа той във Facebook.

Tagged

1 thought on “ГЕРБ изригнаха: Радев е политически неадекватен! Ще дадем БТР-ите и без него!

  1. Уважаеми господа бивши комунисти сега гербаджия КАДЕ загрижеността за българските граждани останали в преспите без никой от ваз да предложи тази техника в помощ на БЕДСТВАЩИТЕ БЪЛГАРИ. А за УКРАЙНА всичко се дава къде е вашето българско самосъзнание ГОСПОДА ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *