ГЕРБ мъти още един удар върху кесията на българите! Ето за какво още ще плащаме!

България отблизо

Вдигане на здравната вноска планира ГЕРБ. Обмисля се въвеждането на втори задължителен стълб и в здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

За целта се предлага всеки работещ гражданин да плаща месечно по 12 лв. допълнителна здравна вноска. Това се предвижда в един от първоначалните варианти на проект за промени в здравноосигурителния модел, научи Канал 3 от запознати в парламента. Информацията е все още неофициална, а идеите – в суров вид.

Сред най-смелите намерения е и предложението пациентите да доплащат всички медицински манипулации и лечение на стойност над 700 лв.

Към момента по данни на НАП към края на 2017 г. лицата, които трябва да внасят здравни осигуровки, но не ги плащат, са 719 000 души. Скептично настроени депутати вече коментираха, че ако това бъде одобрено от мнозинството, хората масово ще се откажат от здравно осигуряване и броят на неосигурените може да надхвърли 2 милиона души.

В декларацията на управляващата партия за старта на политическия сезон шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера анонсира, че се планира промяна в здравноосигурителния модел. Каква точно ще бъде тя, по-късно в кулоарите той не разкри с аргумента, че проектът още не е готов и първо ще се проведе широка дискусия по темата.

Промяна в здравноосигурителния модел първи обеща министърът на здравеопазването още в края на юни пред депутатите. Ще предложа не един, а два алтернативни модела на здравното осигуряване и ще ги поставя на обществено обсъждане, каза тогава Кирил Ананиев в пленарната зала.

Народното събрание пък го задължи в срок до 30 септември да представи концепция за развитието на здравното осигуряване. Имаме необходимост от промяна на модела, категоричен беше в пленарната зала Ананиев, който още тогава издаде, че в здравното министерство вече работят по вариантите.

Дали управляващите ще се решат на твърде непопулярната стъпка за  сериозно финансово натоварване на пациентите, които си плащат редовно здравните вноски, предстои да видим в следващите дни.

Отново 2 милиона работещи ще издържат останалите българи – два милиона пенсионери и завидно количество безработни от малцинствата.

Това решение ще увеличи градуса на напрежение сред работещите, казаха с половин уста синдикалисти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *