ГЕРБ пак се издъниха яко: Прокуратурата откри престъпления във финансовото министерство!

България отблизо
Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите във връзка с надплатените субсидии за партиите.

Проверката на държавното обвинение започна след разкритие на предаването „Шоуто на Слави“, че финансовото ведомство е отпуснало на парламентарно представените партии и на движение „Възраждане“ по 13.23 лв., вместо по 11 лв. за реален глас, както е разписано изрично в Закона за държавния бюджет за 2018 г.

По този начин само за посочената година бюджетът е ощетен с 6.52 млн. лв. Миналата седмица председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че според нея няма проблем с това, но подкрепи промени в Закона за политическите партии (ЗПП), които би трябвало да фиксират субсидията точно на 11 лв. за реално получен глас. Тя уточни, че тази „вратичка“ в закона, действа от 2001 г.

ВАП е разпоредила на министъра на финансите Владислав Горанов  30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия, при стриктно спазване на чл.25- 28 от ЗПП, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016-2018 г.

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е наредила на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.
Само че остава открит въпросът защо Сметната палата ще казва на финансовия министър как да подобрява контрола в неговото министерство? И ако контролът, установен от финансовия министър Владислав Горанов не е на необходимото ниво, то не трябва ли да отговаря най-напред самият Горанов, а след него и неговите подопечни? А председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова трябва да отговаря също за занижен контрол, понеже цели 10 години не е взела никакви мерки срещу това безсрамно разхищение на държавни пари.

С други думи, герберите отново се издъниха. Отново гейтове и прахосване на пари. А дали надплатените суми са били отчитани от партиите? Това вече е съвсем друг въпрос. И ако има кой да разплете чорапа, ще се окаже, че цялата ни политическа система и овъргаляна в корупция.

Това е капитализмът. Както ви се харесва.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *